2017-05-26 10:29:48• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémetiben a lengyel nagykövet

Egy napos munkalátogatásra Szatmárnémetibe érkezett csütörtökön Marcin Wilczek, Lengyelország bukaresti nagykövete, akit fogadott Darius Filip prefektus, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester és Nagy Szabolcs megyemenedzser.

Miután Filip és Pataki bemutatta a megye stratégiai fejlesztési terveit, Wilczek elégedettséggel konstatálta, hogy ezek igen kompatibilisek a Via Carpatia projekttel. Ezen elképzelés szerint közúti kapcsolatot teremtenének a Balti-tenger és a Földközi-tenger között hét ország érintésével. Ugyan ezt a tervet az Európai Bizottság stratégiai fontosságú projektként kezeli, 2006-os megfogalmazása óta sajnos nem sok történt vele kapcsolatban..

A nagykövet kiemelte, ugyan Szatmár megyében a lengyel gazdasági jelenlét nem túl hangsúlyos, mégis, 2016-ban elérte a 110 millió eurót a Szatmár és Lengyelország közötti kereskedelmi forgalom értéke. Romániában viszont meghaladja a 230 millió eurót a lengyel beruházások értéke.

A megbeszélést követően rövid városnézés szerepelt Wilczek programjában. A lengyel nagykövet a prefektus vezetésével megtekintette többek között a Vécsey-házat és a benne található turisztikai információs irodát, valamint a Papp Aurél állandó kiállítást, majd a Székesegyházat, a Tűzoltótornyot, a filharmónia koncerttermét, mindezek pedig rendkívül pozitív benyomást tettek rá.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: