2012-03-01 13:17:18• hírek • Póti Orsolya

Szatmárnémetiben a Kavalkád-kórus

Március 10-én lép fel Szatmárnémetiben a 2010 szeptemberében alakult vegyeskari énekegyüttes, a Kavalkád kórus. A kórus tagjai erdélyi magyar zenetanárok, pedagógusok és diákok.

Több erdélyi nagyváros és magyarországi települések rendezvényeit teszi színesebbé 2010 óta a Kavalkád kórus, melynek művészeti vezetője a budapesti Tóth Árpád. Március 10-én az Ács Alajos Stúdióteremben ad koncertet az énekkar.

Tóth Árpád szerint a Kavalkád nem kevesebbre vállalkozott, minthogy megváltoztatja, illetve árnyalja azt a képet, melyet az elmúlt évszázadok európai hagyománya a kóruséneklésről kialakított. Műsoraikon hagyományos, elejétől végéig lekottázott művek csak alig-alig kapnak helyet, ugyanúgy, mint ahogy hagyományos vegyes kari felállásban, illetve karvezető által irányítva is ritkán énekelnek.

„Valljuk, hogy a zene térbeli művészet, épp ezért körbeálljuk, bejárjuk közönségünket, körülvesszük őket dalainkkal. Hisszük, hogy az éneklés zenei alkotás, s minden elhangzás egyedi, megismételhetetlen. Ezért foglalkozunk intenzíven különböző improvizációs technikákkal, melyben nem sok példaképünk akad: Eric Ericsson talán a legismertebb személyiség a kóruséletben, aki jelentőséget tulajdonít a kórusimprovizációnak." - vallja Tóth Árpád.



A kórus tagjai tudják, hogy az emberből kikívánkozó zene kultúránként néha nem is annyira eltérő. Így lehetséges az, hogy repertoárjukon a dél-kelet-afrikai keresztény tudatú négyszólamú népdalok éppúgy megtalálhatók, mint a jellegzetes óceániai úgynevezett overlap éneklésmód példái, az óriási kórushagyománnyal rendelkező Baltikum különös népdalai, de nem hiányozhat műsorunkról a gospel és természetesen a hamisítatlan magyar népdal sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: