2014-05-22 13:38:36• hírek • Kocsis Zoltán, Czinzel László

Orbán: minden magyar menjen el szavazni vasárnap!

Csütörtök délelőtt Szatmárnémetiben folytatott tárgyalást Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A két pártvezér ezt követően felszólított minden érintett magyart: a minél erősebb magyar érdekképviselet érdekében május 25-én menjen el szavazni!

A szatmárnémeti római katolikus püspöki palota udvarán megtartott rövid, közel húsz perces sajtónyilatkozaton semmilyen rendkívüli bejelentés nem hangzott el. Mindkét politikus a küszöbön álló európai parlamenti választások fontosságát és a minél nagyobb magyar részvétel jelentőségét ecsetelte.

„Tárgyalásunk legerőteljesebb oka az európai parlamenti választások voltak. A FIDESZ és az RMDSZ kölcsönös támogatásáról biztosította egymást", jelentette ki Orbán. „Mindketten magyarok vagyunk és mindketten az Európai Néppárt frakciójához tartozunk. Egész Európában kiélezett küzdelem folyik a néppárt és a szocialista frakció között. Mind a FIDESZ-nek, mind az RMDSZ-nek az az érdeke, hogy az Európai Néppárt nyerje meg a választásokat, hogy az Európai Néppárt határozza meg az Európai Parlament és az Európai Unió jövőjét. Ehhez viszont az kell, hogy mind a FIDESZ, mind az RMDSZ jól szerepeljen saját országában. Ez pedig csak akkor sikerülhet, ha vasárnap minden magyar ember elmegy szavazni. Ezért arra kérjük a magyarokat, menjenek el minél nagyobb számban szavazni", folytatta Magyarország miniszterelnöke.

Kelemen Hunor és Orbán Viktor Szatmárnémetiben találkoztak

Orbán szót ejtett a belpolitikai kérdésekről is, sok sikert kívánván az RMDSZ-nek a román kormányzatban betöltött tevékenységéhez. A szövetség és a magyar kormány közötti kapcsolatról szólva Orbán elmondta, az utóbbi időben ez sokat javult. „Abban egyeztünk meg Kelemen elnök úrral, hogy mindenképpen intenzívebb, erőteljesebb és gyakoribb konzultációra van szükség a két fél között", mondta a miniszterelnök.

Orbán hasonlóan vélekedett a magyar-román kormányzati kapcsolatokról is. „Magyarország az erőteljes, jó és stabil magyar-román kapcsolatokban érdekelt".

Kelemen: az EB-nek legyen hatásköre az őshonos kisebbségek kérdésében!

„Az Európai Unió rengeteget változott, amióta Európai Szén- és Acélközösség néven létrejött. A magyar érdekek érvényesítéséhez szükség van arra, hogy ott legyünk, amikor ezek a változások történnek. Hogy befolyásolni tudjuk a változások irányát. Mind az RMDSZ, mind a FIDESZ célja, hogy a néppárt erős legyen az európai parlamentben, azért, hogy a néppárti érdekek erősen képviselve legyenek a parlamentben", jelentette ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke kitért arra is, miért bír óriási jelentőséggel az erdélyi magyarság számára a brüsszeli jelenlét. „A gazdasági, pénzügyi vagy energetikai változások mellett - amelyek mindennapi életünket érintik - az Európai Uniónak más szempontból is változnia kell. El kell érnünk, hogy az őshonos kisebbségek kérdése az Európai Bizottság hatáskörét képezzék. Hogy ez így legyen, minél több magyar embernek kell elmennie szavazni úgy Erdélyben, mint Magyarországon és Szlovákiában is", buzdított a szavazati részvételre Kelemen is.

Kelemen Hunor és Orbán Viktor Szatmárnémetiben találkoztak

A miniszterelnök-helyettes a magyar-román kapcsolatokról kifejtette, hogy „intenzívebbé és erőteljesebbé kell tenni". Kezdve a határon túli együttműködéstől egészen a szakminisztériumok és kormányzati szintig. Ebben pedig az RMDSZ fontos szerepet képes és kíván játszani.

„A magyar kormány ismeri az erdélyi magyarság helyzetét, tud problémáiról. Eddig is megkaptuk a kellő támogatást és bízunk benne, a jövőben is megkapjuk", fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Végezetül Kelemen Hunor ismét felszólítást intézett a magyarság felé. „Bízom benne, május 26-án, hétfőn reggel úgy fogunk ébredni, hogy a magyarságnak erős képviselete van az Európai Parlamentben"!

Nm. Ft. Schönberger Jenővel is találkozott a két politikus



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: