2019-11-25 14:03:38• hírek • Közlemény

Szatmárnémetibe is ellátogat a Batthyány család történelmi szerepét bemutató színdarab

november 29

November 29. a szatmárnémeti Iparosotthonban mutatják be a „Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek atyátok emlékét” című egyfelvonásos színdarabot, mely a Batthyány család történelmi szerepét mutatja be, az anyaországi premiert követően, a Magyar Batthyány Alapítvány jóvoltából.

A Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében 2019 októberében nagy sikerrel megvalósult a „Batthyányak a haza védelmében a XV. századtól a Szabadságharcig” elnevezésű tudományos konferencia. Az esemény folytatásaként a Batthyány család történelmi szerepvállalását hűen ábrázoló, elsősorban gróf Batthyány Lajos és gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia levelezésének feldolgozásából merítő „Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek atyátok emlékét” című színdarab anyaországi premierjét követően 4 erdélyi városban is bemutatásra kerül még az idei évben, jelesül Szatmárnémetiben, Kolozsvárott, Tusnádfürdőn és Kézdivásárhelyen.
 

A darab rendezője Tollár Mónika, a főszerepeket Tordai Teri Jászai Mari-, Érdemes-, Kiváló- és Kossuth-díjas és Horváth Lili Jászai Mari-díjas színművésznők, illetve Barbinek Péter Jászai Mari-díjas színművész alakítja majd.
 

Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke a premier kapcsán hangsúlyozta:” A Batthyány család történelmi szerepének színpadi bemutatása igazi kulturális csemegének ígérkezik a határon túli magyar ajkú közösségek számára, mely történetmesélés keretében eleveníti föl a XIX. század hőseinek emlékét.”



A színpadi produkció visszaemlékezés egy teljes életútra: gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia, akit az akkori társasági életben Tony-nak hívtak, személye emlékképekben elevenedik meg, így üzenve a mai kor társadalmának. Időtlenné vált női sorsa, megélt történelmi szerepvállalása arra hívja föl a nézőközönség figyelmét, hogy mindaz, ami vele megesett a XIX. században, bármelyikünkkel megtörténhet akár most a XXI. században is!
 

A színdarab egy végtelenül erős, erkölcsös, kitartó és intelligens asszony példáját bemutatva ad erőt, hitet és biztatást a befogadóknak, hiszen Tony számára a stabilitást a történelmi és a családi gyökerek adták; az alapvető emberi értékek szilárd képviselete, valamint a gondoskodás, a felelősségvállalás és a helytállás. A keresztény értékek úgy fonták át, ölelték körbe személyiségét és mindennapi cselekedeteit, hogy alakja a mai napig példaképként ragyog a magyar történelem virtuális képtárában. A Batthyány-Zichy vérvonal halhatatlan leszármazottja ő, mindörökké! Az előadásban az élő színészi játékot komolyzenei betétek, hangbejátszások és háttérvetítés teszik teljessé, így gazdagítva a vizuális élményt és a virtuális utazást, melyek a történetet valóságossá varázsolják.
 

Szatmárnémetiben az Iparosotthon Díszterme ad helyszínt az előadásnak, november 29-én, 19 órától.
 

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: