2017-06-01 12:02:00• hírek • Szatmar.ro

Arany János és Szent László nyomában a szamoskrassói iskolások

Az iskola másként keretében irodalmi és történelmi jellegű tanulmányi kiránduláson vettek részt a szamoskrassói Bem József Általános Iskola diákjai. A kirándulást a Communitas Alapítvány támogatta. Alábbiakban Kallós Etelka beszámolója olvasható az élménydús kiruccanásról.

„Elindultunk Arany János és Szent László nyomában. Nagyszalontára és Nagyváradra kirándultunk, hiszen jó partnerségi kapcsolatot alakítottunk ki a szalontai Arany János Líceum diákjaival és tanáraival. Meglátogattuk az Arany János szülőhelyén létesült múzeumot, ahol betekintést nyerhettünk nagy költőnk gyermekkorába. Az eperfa lombjai alatt felidéztük a Családi kör című verset, melyet a költő szülőhelyének szerény, de csodálatos látványa ihletett és a kemence melege talán kedves hely volt a vers megírására.

Tiszteletünkre az Arany János Líceum diákjai, Doszlop Andrea magyartanárnő irányításával, a költő verseiből és balladáiból szedtek egy csokrot. Előadásuk, az egykori csonka torony előtt, lenyűgöző volt.

Ezután meglátogattuk a torony négyszintes belsejében kialakított múzeumot, mely Arany szellemét őrzi. Illyés Judit, könyvtáros és magyartanárnő bemutatta a múzeumot és ezáltal Arany életét, családját, költői tevékenységét és pályafutását. A torony homlokzatán Arany János szobra, alatta idézet a Toldi című költeményéből, melyben szalontai hajdúnak nevezi magát. Bent, ahol az egykori csonka toronyban Arany sokat elidőzött, az ő személyes tárgyai, bútorai, kiadott könyvei, családi képei és róla készült portrék találhatók, melyeket fia, László gyűjtött össze és helyezett el ide, édesapja tiszteletére, a költő emlékét, szellemi nagyságát őrző múzeumba.

Ezt követően, a városban tett kis sétánk alatt, láthattuk a hatalmas református templomot és a körülötte levő szoborparkot, mely jeles magyarjaink emlékét őrzi - Kossuth Lajos, Bocskai fejedelem, Arany János, Sinka István és Zilahi Lajos költők, valamint Kulin György csillagász kaptak itt méltó helyet.

Nagyváradon Szent László nyomában jártunk, meglátogattuk a hatalmas székesegyházat, ahol tartalmas előadást hallhattunk nagy királyunkról és a templomban őrzött ereklyét is megtekinthettük.

Ezután végigjártuk a felújított várat és megtudtuk, hogy hozzá hasonló Szatmár területén is volt, de az idők folyamán lerombolták azt.

Tartalmas irodalmi és történelmi kirándulásunk keretében mindannyian jól éreztük magunkat és nagy élményekkel tértünk haza”.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: