2017-03-08 12:21:58• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti tömegközlekedéséről (is) interpellált a Jobbik

Szatmárnémetit is példaként említette Szávay István, a magyar Országgyűlés tagja kedden, amikor arra hívta fel a magyar kormány figyelmét, hogy annak jobban kellene törődnie az elszakított területek magyarlakta vidékeinek infrastrukturális kapcsolataival.

„Magyarországnak fontos feladata elősegíteni nemcsak a minél gyorsabb és egyszerűbb határátlépést, hanem a határ menti települések közötti utazást is, ezzel is erősítve a magyar-magyar kapcsolattartást és együttműködést", jelentette ki az ellenzéki politikus.

Interpellációjában Szávay a Szeged-Temesvár vagy Debrecen-Nagyvárad vasúti összeköttetés mellett Szatmárnémetit és Nagykárolyt is megemlítette. Utóbbi kapcsán kiemelte, rendkívül sok a Mátészalka-Nagykároly vonal másfél órás menetideje, tekintve, hogy a két település csak 35 kilométerre fekszik egymástól. Szatmárnémeti kapcsán kifogásolta, hogy nem létezik közvetlen vonatkapcsolat Nyíregyházával, így átszállásokkal négy órát tart az utazás. Szatmárnémeti és Debrecen között két vonat is közlekedik, 3 óránként, ismertette a Jobbik képviselője

Másutt ennél is lehangolóbb a helyzet, például a Szlovéniában élő magyaroknak semmilyen közvetlen tömegközlekedési kapcsolata nincs az anyaországgal.

„A határ menti vasúti közlekedés helyzete lesújtó", állapította meg Szávay. Ugyanakkor ő is elismerte, nem biztos, hogy minden általa említett járat életképes lenne. „Fontos lenne elszakított területeinken felmérni az esetleges igényeket és a szomszédos államokkal együttműködve új határátkelők nyitása mellett a vasúti, tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztésére is lényegesen nagyobb figyelmet fordítani", vonta le a következtetést a politikus.

Szávay felszólalását az tette aktuálissá, hogy a magyar kormány 48 hónapon keresztül heti öt retúr járatot támogat idén áprilistól több mint 4 milliárd forint értékben Podgoricába (Montenegró), Pristinába (Koszovó), Szarajevóba (Bosznia), Szkopjébe (Macedónia) és Tiranába (Albánia).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: