2019-06-27 09:31:37• hírek • Bede Emőke

Szatmárnémeti sem szeretne több jégesőt: jöhet a jégelhárító rendszer kiépítése

Kicsivel több mint egy évvel ezelőtt számoltunk be először arról, hogy a Szatmár megyei jégelhárító rendszer projektjében partnerségre lépő román és magyar fél, azaz a Szatmár megyei Tanács és a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat aláírta az erről szóló szerződést.

A megvalósuláshoz egyre közelebb kerülő tervek szerint Szatmár megye 40 pontján jégelhárító készülékeket helyeznek majd el, melyek folyamatos összeköttetésben lesznek a Magyarországon található napkori meteorológiai állomással, mely a környék egyik legmodernebb felszereltségével rendelkező állomás.
 

A napkori állomáson a radarképek vizsgálata által előrejelezhetik a jégeső közeledtét, majd erről értesítést küldenek Szatmár megyének. Ekkor működésbe lépnek a készülékek, melyek egy ezüst-jodid bázisú anyagot párologtatnak magukból. Az anyag aztán bekerül a veszélyesnek ítélt felhőkbe, csökkenti a vízcseppek nagyságát, így minimalizálja a jégeső kialakulásának esélyét. Maguk a készülékek egy nagyobbacska konténerhez fognak hasonlítani, önvezérlésűek, és az általuk kibocsájtott anyagnak nincsenek ismert emberre káros hatásai. Zavaró zajjal vagy szaggal sem telítik be környezetüket. A rendszer már több európai országban is működik, pl. Franciaországban, Horvátországban és Magyarországon is. Romániában pedig megyénk lesz az első, melyet ezzel a rendszerrel szerelnek fel.



A megyei tanács májusi ülésén elfogadott határozat értelmében Érendréd, Apa, Erdőd, Batarcs, Krasznabéltek, Börvely, Felsőberekszó, Érkávás, Csomaköz, Oláhcsaholy, Avasújfalu, Királydaróc, Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Kisgérce, Halmi, Hadad, Középhomoród, Lázári, Sárközújlak, Mikola, Majtény, Avasújváros, Szatmárpálfalva, Szilágypér, Piskolt, Remetemező, Érszakácsi, Sződemeter, Szopor, Nagyszokond, Krasznaterebes, Mezőterem, Tartolc, Csanálos, Szamosborhíd, Vámfalu és Vetés már csatlakozott a projekthez, Szatmárnémeti városi tanácsa pedig a csütörtök délutáni ülésen szavazta meg, csatlakoznak a népes csoporthoz. A tanácstagok döntése alapján tehát városunkban is kiépítésre kerül majd a jégkármérséklő rendszer, mely remélhetőleg beváltja a hozzá fűzött reményeket, és megóvja az autókat és kerteket a pusztításról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: