2019-04-25 13:56:46• hírek • Bede Emőke

Szatmárnémeti önkormányzata az első negyedévet közel 9 millió lejes mínusszal zárta

Mint ismeretes, a költségvetési törvényben kieszközölt változások által a román kormány igencsak nehéz helyzetbe hozta az ország önkormányzatait. A módosítások miatt a kasszákból jelentős összegek hiányoznak, s ez alól nem számít kivételnek Szatmárnémeti városa sem.

A csütörtök délután tartott, olykor heves szóváltásokkal tarkított tanácsülésen Kereskényi Gábor számot vetett 2019 első negyedévéről, már ami az adók és egyéb illetékek befizetését illeti. „Szeretném, ha minden tanácstag látná, milyen hatásai vannak városunkra a kormány fiskális módosításai. A tavalyi év első három hónapjához képest az idei első negyedévben mintegy 8,8 millió lejes mínuszban vagyunk. Szerettem volna ezt tisztázni, még mielőtt a jelenlevők közül bárki is populista hozzászólásokat fűzne a kérdéshez” – mondta el a polgármester.


S hogy miért volt ezt olyan fontos közölni? Azért, mert a tanácstagoknak egy olyan határozattervezetről kellett dönteniük a csütörtöki ülésen, mely a 2020-as esztendőre vonatkozóan 4,6 százalékos adóemelést irányoz elő. A százalékarány nem véletlen, ugyanis mint a határozattervezethez csatolt indoklásból kiderül, az Országos Statisztikai Hivatal szerint 2018-ban épp ennyi volt az infláció rátája is, s a Helyi Adók és Illetékek Igazgatósága szerint az államkasszába befizetendő összeg megemelésének ezzel arányosnak kell lennie.


A tanácstagok szavazása révén a tervezetből határozat lett, a frakciók közül csak a Szociáldemokrata Párt tagjai döntöttek úgy, inkább tartózkodnak a véleményformálástól. A döntés értelmében tehát 2020 januárjától 4,6 százalékkal több adót kell befizetnie Szatmárnémeti lakosságának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: