2010-07-20 10:34:16• hírek • Szatmar.ro

Szatmárnémeti nem Velence!

Szatmárnémeti lakosai már megszokhatták az évek során, hogy esőzésekkor a város utcái velencei hangulatúvá válnak. Természetesen nem a romantikus gondolázásra gondolok, hanem arra, hogy helyenként csónakkal, vagy kétéltű járművel lehet átkelni az utca egyik feléről a másikra. Ennek okát kutatva Leitner Jánost, az Apaserv igazgatóját kerestük meg.

A város csatornahálózatáért felelős intézmény vezetője elmondta, hogy a szennyvíztisztító vezetéke nem bírja elnyelni az esőzésekkor hirtelen lehullott nagy mennyiségű vizet, ezért alakulnak ki az utakat elborító óriási tócsák.
Szintén gondot okoznak a helyenként eldugult vezetékek. A nyolcvanas években a hó ellen homokkal védekeztek, ez pedig a hálózatba jutva lerakódott és gátolja a víz szabad lefolyását.

Másfél évvel ezelőtt az Apaserv beszerzett egy olyan autót, amivel képesek a csövek teljes kimosását elvégezni. A gond az, hogy nagyon lassan lehet haladni a tisztítási munkálatokkal, egy nap alatt 100 métert tudnak haladni, a város csatornahálózata pedig 200 kilométeres. A hatékonyabb munkavégzés érdekében idén egy újabb gép vásárlását tervezik, mondta Leitner. Az igazgató hozzátette, amennyiben a közeljövőben hasonló esőzések történnek, a vizet egyenesen beleengedik a Szamosba, így előzve meg az útfelületek járhatatlanságát.


Egyesek inkább a járdát választották a biztonságos autózásra
Egyesek inkább a járdát választották a biztonságos autózásra.


A Soarelui negyedben kialakuló áldatlan állapotokat az okozza, hogy a vasút túloldalán összegyűlő víz csupán egy helyen tud áthaladni, ez pedig kevésnek bizonyul. Az intézmény egy finanszírozási tervet készített, egy új kollektor létrehozására, illetve egy szintén új átkelőre, az Anderco utca végén. Ezt a tervet a minisztériumhoz benyújtották, jelenleg elbírálás alatt van.

Az elmúlt három évben a 200 kilométeres csatornarendszerből hatot sikerült kicserélni, most újabb 16 kilométer cseréjét igényelték a pályázatban. A kisebb csatornákat saját pénzből próbálják rendben tartani, míg a nagyobb kollektorokra Európai Uniós pénzekre pályáznak, tudtuk meg az igazgatótól.

Az említett csatornázási beruházásokat azonban minden bizonnyal csak jövőre lehetne megkezdeni, hiszen a pályázatok elbírálása még zajlik, a szükséges összegekre pedig csupán a későbbiekben számíthatnak.


A kétéltű talán néha jobb, mint az autó
A kétéltű talán néha jobb, mint az autó


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: