2012-01-13 15:39:26• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti megnyerhető és meg is kell nyerni!

„Olyan jelöltre van szükség Szatmárnémetiben, aki meg tudja nyerni a választásokat és aki el tudja vezetni a várost", jelentette ki Kelemen Hunor pénteken, az Astoria hotelben tartott sajtóbeszélgetésen Csehi Árpád megyei tanácselnök, Ilyés Gyula polgármester és Kereskényi Gábor alpolgármester jelenlétében. Az RMDSZ elnöke kijelentette, hogy „Szatmárnémetiben meg lehet és meg kell nyernünk a választásokat".

Kelemen kijelentette, hogy az új választási rendszer új feladatok elé állít mindenkit, hiszen alaposan meg kell gondolni, melyik tisztségre kit jelöl a helyi szervezet. Most először egy időben lesznek a helyhatósági és a parlamenti választások is. Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnökeként elmondta, hogy a szervezet belső választási mechanizmusa nem változik majd a 2004- és a 2008-as eljáráshoz képest. „A mi jelöltjeinket mi akarjuk megválasztani", válaszolta arra a kérdésre, hogy csak RMDSZ-tagok vehetnek-e részt az előválasztáson.

„Mi a szatmári emberekkel szeretnénk konzultálni, és nem politikai pártokkal", mondta Kereskényi a rivális magyar pártokkal való esetleges együttműködés lehetőségeit firtató kérdésre. „Ebben az esetben a három kevesebb, mint az egy", tette hozzá Kelemen, aki reményének adva hangot, hogy a magyarság parlamenti képviselete nem kerül veszélybe.

A Bihar és Hargita megyékben tartandó időközi választásokra utalva Csehi felszólította a pártokat: miután kirajzolódnak az erőviszonyok, a vesztesek álljanak a nagyobb képviseletet garantálni tudó politikai formáció mögé.

Kelemen nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az RMDSZ kormánykoalícióra lépjen a Szociál-Liberális Szövetséggel, kijelentette azonban: a szövetség legfőbb célja, hogy bejusson a törvényhozásba. „Nem hagyhatjuk parlamenti képviselet nélkül az erdélyi magyarságot. Minden pártnak és politikusnak az a célja, hogy hatalomra jusson, mert így tudja legjobban érvényre juttatni választói szándékait. De az RMDSZ számára adott esetben van élet az ellenzékben is." Az elnök alig burkolt támadást fogalmazott meg a PSD irányában, mondván: a szociáldemokraták, ha nincs rád szükségük, lerúgnak a játéktérről.

Kelemen pozitívan értékelte az RMDSZ szerepvállalását a PDL oldalán az elmúlt négy év kormányában. „Sikerült stabilizálni az ország pénzügyi helyzetét, a gazdaság pedig elkezdett növekedni, még ha minimális mértékben is", mondta az elnök. „Ez azt mutatja, hogy jó döntéseket hoztunk 2010-ben és 2011-ben. Több környező ország csak most lépi meg ezeket", tette hozzá.

„A 2012-es év csapdája, hogy ne tegyük tönkre azt, amit az elmúlt két évben felépítettünk", figyelmeztetett az RMDSZ első embere. Kelemen Hunor óvva intett a demagóg kampányolástól is. „Meggyőződésem, hogy nem demagógiával, populizmussal és betarthatatlan ígéretekkel lehet megnyerni egy választást, hanem őszinteséggel, realizmussal és hitelességgel is."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: