2017-04-29 11:55:55• hírek • Szatmar.ro

Szatmárnémeti körgyűrű: valósággá válhat

Évek óta újra és újra felmerül a Szatmárnémetit tehermentesítő körgyűrű megépítésének gondolata. Különféle politikai erők tettek ígéretet arra, hogy megvalósul, átlagban félévente megjelent, hogy most már egészen bizonyosan megkapja rá a pénzt a megyeközpont. A legtöbben már csak legyintettek egyet a hír hallatán, többen értetlenkedtek, hogy miért nem oldja meg Szatmárnémeti a saját büdzséjéből. Mindenki szakértőnek bizonyult egy olyan befektetésben, amelynek a kivitelezése több tízmillió euróra rúghat.

Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke többször kihangsúlyozta, hogy ez a befektetés nem csak Szatmárnémetinek, hanem az egész megyének fontos. „Megyei szintről ez egy jól előkészített projekt, amellyel kapcsolatos döntés csak idő kérdése volt, de mindenképpen üdvözöljük, hogy a kormány gépezete beindult ezzel kapcsolatban, mert égetően fontos, hogy tehermentesíteni lehessen városainkat. Éppen ezért hasonlóan fontos a Nagykárolyt elkerülő út folytatása is” – magyarázta a megye első embere, aki tagja volt annak a munkacsoportnak, amely minden hétfőn ülésezett annak érdekében, hogy ez a komoly ügy végre ne csak egy bármikor bedobható mézesmadzag legyen, de konkrét megvalósítás is. A munkacsoport másik két tagja Radu Bud, aki röviddel ezelőttig Szatmár megye prefektusa volt, valamint Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.

Kulcsfontosságú projekt

„Nem mondok nagy szavakat azzal, hogy ez a befektetés teljesen meg fogja változtatni a város képét, mivel nyilvánvaló, hogy a tranzit forgalom szinte teljesen el fog tűnni, ha végre megvalósul ez a projekt. De mindenki tudja, hogy ez még hosszú folyamat, mint ahogy eddig eljutni is nagyon hosszú folyamat volt” – mesélte Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, majd hozzátette: nagyon nagy része van abban, hogy ez a projekt jelenleg mozgásba lendült annak, hogy a mandátuma átvételétől folyamatosan folytattak egyeztetéseket Pataki Csaba megyei elnökkel és Radu Bud volt prefektussal. „Minden hétfőn munkamegbeszélésre gyűltünk össze és a többi fontos téma mellett kiemelkedő figyelmet fordítottunk arra, hogy mindig napirenden legyen valamilyen szinten a körgyűrű kérdése. Mindig meghatároztuk, hogy az adott héten ki és mit fog tenni az ügy előmozdítása érdekében és ehhez csatlakoztak decemberben a törvényhozóink is.” – mutatott rá a taktika lényegére a megyeközpont polgármestere, aki szerint nagyon fontos, hogy egy ilyen nagy projektnél az objektív hátráltató tényezők mellé ne társuljanak még szubjektívek is, amelyek a politikusok személyeskedéseiből és vitáiból fakad.

S bár a megyének is fontos a beruházás, a munka dandárját a város végezte, hiszen rájuk hárult a topográfiai mérések elvégzése és a csaknem 500 föld- és ingatlantulajdonos beazonosítása, s minderre két hét állt rendelkezésre. Ám ennek köszönhetően megvan a kisajátítási nyomvonal. A kormány pedig döntött arról, hogy mivel közhasznú ügyről van szó, elindulhat a kisajátítás. A felmérésekkel és a politikai lobbival párhuzamosan az olasz cég, amely mind a tervezési, mind a kivitelezési munkálatok jogát megnyerte, elvégezte a geográfiai vizsgálatokat, így lendületben van ez a része is a projektnek.

10 éve napirenden

„Éppen ideje is, hiszen tíz év telt el azóta, hogy az első megvalósíthatósági tanulmány elkészült. Azóta minden kormány ígéretet tett arra, hogy lesz pénz rá. Minden ígérettel bizakodni kezdtünk, majd alábbhagyott a lendület, amikor a határidőn belül még csak jeleit sem láttuk annak, hogy valami történni fog. Most úgy tűnik, megvalósulhat, de ez is csak annak köszönhetően, hogy végre olyan emberek kerültek a megfelelő helyekre, akik nem azzal foglalkoztak, hogy végül ki aratja le majd a babérokat, hanem az a cél vezérelt minket, hogy elkészüljön ez a körgyűrű. Ez a cél vezérelt minket, amikor lobbiztunk s amikor tárgyalásokat folytattunk” – mutatott rá Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő az eddigi sikertelenség okára, a konszenzus hiányára és a politikai huzavonára.

Segítenek a változások

Erdei D. István parlamenti képviselő az elmúlt tíz évben végigkísérte a projekt sorsát. „Mindegyik kormány ígéretet tett rá, hogy elkülönítenek erre pénzt, de azokat az összegeket nyugodtan nevezhetjük porhintésnek. Az idei évre sikerült viszont egy olyan összegben kiegyezni, amely biztosítja, hogy elkezdődhetnek a munkálatok. Megszületett a kormányhatározat is a kisajátításról” – fogalmazott a parlamenti képviselő, majd hozzátette, könnyíti a munkát, hogy a kisajátítási törvényben is változásokat eszközöltek, s ennek köszönhetően nem kell olyan hosszú évekig elhúzódó pereskedési folyamatokra számítani a földek és ingatlanok tulajdonosaival, mint amilyen a Bukarest és Ploiesti közötti autópálya esetében előfordult

Csatlakozott véleményével kollégája, Turos Lóránd is. „Fontos döntés született a csütörtöki kormányülésen. Végre Szatmár megyében is elkezdődnek olyan kulcsfontosságú beruházások, amelyeket mindeddig csak a meséskönyvben olvashattak és legendákból hallhattak a polgárok. Az eddigi parlamenti munkám egyik prioritása válik valóra, ugyanis miután az állami költségvetésbe sikerült tételesen megszavazni a szatmárnémeti elkerülőút finanszirozását, a mostani döntéssel gyakorlatilag az utolsó akadály is elhárult a munkálatok tényleges megkezdése elől” - nyilatkozta Turos Lóránd, szenátor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: