2020-05-14 16:14:19• hírek • Bede Emőke

Szatmárnémeti költségvetésére is rányomta bélyegét a pandémia

Szatmárnémeti polgármestere online sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután, melyen egyebek mellett arról is beszélt, miként érintette a helyi költségvetést a koronavírus-járvány és a betegség megfékezése érdekében tett óvintézkedések sora.

Kereskényi Gábor polgármester kifejtette, a városban zajló beruházások az ütemterveknek megfelelően haladnak, viszont az önkormányzat büdzséjén már most érezni lehet a járvány hatásait. A tavalyi év ugyanezen időszakához képest kevesebb adóbefizetés történt, azaz csökkentek a város bevételei is. „Ha ilyen ritmusban haladnak a munkák, előfordulhat, hogy egyes beruházásokról az utolsó negyedévben egy időre le kell mondanunk. A legfontosabb munkálat, amelyet viszont mindenképp szeretnénk befejezni, az az Octavian Goga sugárút és a Burdea kereszteződés korszerűsítése” – mondta el a városvezető.


"Mi is türelmetlenül várjuk, hogy a kormány milyen gazdaságsegítő eszközöket ad majd a helyi önkormányzatok kezébe, de értelemszerűen először egy, a gazdaság újraindítását megcélzó központi programra van szükség. Az már most látszik, hogy a polgármesteri hivatal és az alárendelt intézmények működési költségeit csökkentenünk kell, de még mindig sok olyan kérdés van, melyekre felsőbb szintekről várjuk a választ. Ezzel párhuzamosan persze mi is elvégezzük a saját számításainkat annak érdekében, hogy amint lehet, megtehessük az első lépéseket” – mondta el a polgármester.


Azon sajtói kérdésre, hogy a járvány következményeit leginkább megsínylő kis- és középvállalkozások részesülhetnek-e adókedvezményben, Kereskényi kifejtette, egyelőre erre még nincs meg a törvényes keret, tehát ilyen jellegű változásokra jelen pillanatban nem lehet számítani, viszont még ha lehetőségükben is állna ily módon segíteni a vállalkozásokat, a módosítások csak a következő adózási évben, tehát 2021-ben léphetnének érvénybe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: