2010-12-20 18:12:35• hírek • Szatmar.ro

Szatmárnémeti is csatlakozott

Városunk is tagja lesz annak az országos szövetségnek, amelyben az ország és Európa különböző városai között már több éve működik. Ennek keretében a települések információcserét folytatnak energetikai kérdésekben, hogy környezetbarát módszerekkel állítsanak elő energiát.

Ilyés Gyula polgármestertől megtudtuk, hogy ez az egyesület találkozókat szervez, információs anyagokat küld, és azért jó városunknak, hogy tagja legyen, mert mi is bekapcsolódunk ebbe az információs rendszerbe. „Az energiafelhasználás nemcsak az egyénnek, vállalatnak fontos, hanem a közösségnek is egyben. A mi célunk is az, hogy csökkentsük az energiafelhasználást. Ez azért is fontos, mert csökkenteni lehet a költségeket, de ugyanakkor, ha nagyobb szinten sikerülne megvalósítani a bio-energia felhasználást, akkor a globális felmelegedést is késleltetni lehet.

Közösségi szinten fontos, hogy legyen egy kidolgozott stratégia, hiszen a közvilágítással, az önkormányzathoz tartozó különböző intézményekben, mint például az iskolákban, kórházakban, szociális intézményekben óriási fogyasztások vannak. Ennek csökkentésére viszont vannak megoldások, és ahhoz, hogy jó tervet dolgozzanak ki a megvalósításra, információra van szüksége arról, hogy más városokban hogyan valósították meg, vagy mi az, amit esetleg másképp kellene csinálni.

Mint megtudtuk, ennek az egyesületnek nincsen tőkéje, viszont segíthet a pénzalapok megszerzésében a finanszírozási programokról nyújtott információk által.

Ilyés Gyula polgármester azt is elmondta, hogy már elkészültek pályázatok közintézmények termálvízzel való fűtésére. A közvilágítási rendszert is át fogják szereltetni, ahol 30-40 százalékkal lehet csökkenteni a költségeket. Szeretnének egy napelemes mezőt is létrehozni, amely annyi villamos energiát termelne, amelyből a város saját fogyasztását, vagy annak egy részét fedezni tudja.

Szatmárnémeti kétezredik aláírója volt az energetikai tagságnak, és amint azt megtudtuk, a fő cél az, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid kibocsájtás a városban azáltal, hogy zöld energiát termel és ugyanakkor lecsökkenti a szennyező energia használatát.


A városvezetés áttérne a zöldenergiára
A városvezetés áttérne a zöldenergiára


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: