2019-09-26 13:35:35• hírek • Bede Emőke

Szatmárnémeti egykori polgármesteréről nevezték el a város egyik sétányát

Csütörtök délután ismét összeültek a Helyi Tanács tagjai, hogy megvitassák a város életét kisebb-nagyobb mértékben befolyásoló kérdéseket. Ezek egyike volt az a javaslat, melynek értelmében Szatmárnémeti egyik sétányát a város első román polgármesteréről, Augustin Ferentiuról nevezték el.

A javaslatot a Poesis Multikulturális Központ Egyesület terjesztette elő: ennek értelmében azt a sétányt szeretnék elkeresztelni az egykori városvezető nevére, mely a Mircea cel Batran és az Aurel Popp utcákat köti össze a Romana tér mellett, ugyanis ennek közvetlen közelében található maga Ferentiu szülőháza is. Az egyesület által megfogalmazott gondolat a tanácstagok körében pozitív fogadtatást kapott, a határozattervezetet egyöntetűen szavazták meg az asztal körül helyet foglalók.


Augustin Ferentiu 1872 auugusztus 28-án látta meg a napvilágot Szatmárnémetiben, ugyanitt járta ki a római katolikus líceumot is. A középiskolás évei után Budapesten, a teológiai karon tanult tovább, ezt követően pedig jogi útra lépett, melynek részeként két évet Nagyváradon, újabb két évet pedig Budapesten tanult. Tanulmányai befejezése után egy ügyvédi irodában kezdett el dolgozni, majd belekóstolt a világháború csatározásaiba is. Közigazgatási területen végzett tevékenységét még 1902-ben kezdte, ám karrierje csúcsát kétségtelenül az az 1929-ig tartó tíz év jelentette, amelyben a város polgármestereként munkálkodott. Nevéhez kötődik a városközpont vízvezeték-rendszerének kiépítése, illetve több utca kikövezése, leaszfaltozása is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: