2013-05-21 17:14:06• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti díszpolgára lett Iustin Sigheteanu

Sigheteanu az eseményen azon óhajának adott hangot, hogy Szatmárnémeti védőszentjei Szent Constantin és Szent Elena legyenek.

Szatmárnémeti díszpolgára lett Iustin Sigheteanu: Máramaros és Szatmár megye ortodox püspöke kedden vehette át a kitüntetést a Constantin és Elena szentekről elnevezett katedrálisban megtartott egyházi szertartás keretein belül.

Az ünnepségen jelen voltak a helyi és a megyei önkormányzat legfontosabb vezetői is. Élükön Dorel Coica polgármesterrel és Adrian Steffel, a Szatmár Megyei Tanács elnökével. Utóbbi beszédében a „szatmáriak spirituális vezetőjének", a „régió egyik legkiemelkedőbb kulturális személyiségének" nevezte Sigheteanut, akinek sikerült az „itt élő románok spirituális egyesülése".

A megyei közgyűlés elnöke méltatta továbbá a Máramaros megyei Rozávlyán született egyházi méltóság ökumenikus tevékenységét, amellyel a vallások közötti megbékélést és megbecsülést hirdeti, valamint szociális érzékenységét.

A Szociál-Liberális Unió egy évvel ezelőtti választási győzelme óta ez immár a második eset, hogy az ortodox egyház magas rangú méltósága Szatmárnémeti díszpolgára lett: 2012-ben Dániel pátriárka is megkapta ezt a címet. Ráadásul Sigheteanut januárban Szatmár megyében év emberének is megválasztották.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: