2013-10-31 17:18:41• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti díszpolgára lett Helmut M. Berner

A Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki döntését követően Szatmárnémeti díszpolgára lett a Nagyszokondon született, Németországban élő és alkotó Helmut M. Berner, aki a rendszerváltást követően jelentős szerepet játszott a Német Demokrata Fórum megalakulásában.

Helmut M. Berner 1973-ban hagyta el Romániát és emigrált Németországba. Sokakkal ellentétben azonban ezt követően nem égetett fel minden hidat maga mögött és soha nem felejtette el gyökereit. Olyannyira nem, hogy a rendszerváltást követően tevékeny szerepet játszott a Német Demokrata Fórum létrejöttében és megerősödésében: az ő segítségével sikerült például felvenniük a kapcsolatot az akkor még Bonnban székelő német kormánnyal.

Időközben Berner lett a Németországban Élő Szatmári Svábok Egyesületének elnöke, ilyen minőségében is gyakran megfordult Szatmárnémetiben - legutóbb idén augusztusban.

A pedagógusként tevékenykedő Bernernek novellái, versei jelentek meg, és több román költő versét fordította le  német nyelvre. A művészet mellett a tudománynak is komoly figyelmet szentelt, hisz több szatmári sváb falunak írta meg a monográfiáját, eddig utolsóként Kálmándét.

Díszpolgárrá avatását a Német Demokrata Fórum kezdeményezte, az RMDSZ frakció pedig azonnal felkarolta az ötletet. Az elmúlt bő egy évben ő a harmadik személy, akit Szatmárnémeti díszpolgárává avattak Daniel ortodox pátriárka és Iustin Sigheteanu ortodox püspök után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: