2013-04-25 19:14:38• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti díszpolgára lesz Iustin Sigheteanu ortodox püspök

A Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki döntése alapján a város által adható legmagasabb kitüntetésben, díszpolgári címben részesül Iustin Sigheteanu, Máramaros és Szatmár megye ortodox püspöke. A testület döntött többek között a 10-es iskolának adandó kölcsönről is.

Azt követően, hogy 2012-ben díszpolgári címet kapott a Szatmárnémetiben azt megelőzően soha nem járó Dániel ortodox pátriárka, majd idén januárban Iustin Sigheteanu lett Szatmár megye Év embere, az ortodox egyház tagja egy újabb kitüntetésben részesül: Máramaros és Szatmár megye ortodox püspöke Szatmárnémeti díszpolgára lett.

A városi tanács RMDSZ-es frakciója sajtóközleményben tiltakozik a határozat megalkotása előtti kommunikáció hiánya miatt. „A frakció nem a kinevezendő személy ellen emelt kifogást, inkább az elvek szintjén szeretnénk változást. A korábbi évek gyakorlatában e címek odaítélése a városi tanács minden tagjának egyhangú egyetértésével történt, szem előtt tartva a jelölt helyi kötődését. Szabályozás hiányában is sikerült a sokféle kulturális, etnikai és vallási értékrendet összhangba hozni és egyensúlyban tartani. Ezzel szemben az utóbbi időben ez a kényes egyensúly felborulni látszik, így a frakció tagjai, s velük együtt az RMDSZ helyi szervezete úgy érzik, hogy a párbeszédre és a konszenzusra nagyobb szükség van mint valaha, de a megegyezéshez mindkét fél részéről szükségesek az erőfeszítések.".

A közlemény leszögezi, hogy a jövőben a díszpolgári cím megítélésének eljárását pontosan rögzítő szabályzatot készül kidolgozni. Addig is „a politikai ellenfeleinktől azt is elvárjuk, hogy a helyi magyarság és más kisebbségeket érintő kérdésekben hasonló megértést tanúsítsanak."

A tanácsülésen döntés született arról is, hogy a 10-es Számú Általános Iskola 60.000 lejnyi kölcsönt kap egy, a Traian Vuia Szakképző Líceummal közösen lebonyolított uniós projekt önrészének finanszírozására. Négy tömbházat biztosítottak a hőszigetelési pályázat anyagi támogatásáról és a grémium áldását adta arra is, hogy Nyíregyházával közösen Szatmárnémeti Európai Határvárosok Európai Területi Társulást alkosson. Ezen társulások (melynek eredetileg Beregszász is tagja volt, ám mivel Ukrajna nem uniós tagország, így ki kellett lépnie) támogatására a 2014-2020-as költségvetési időszakban Brüsszel egy külön alapot hoz létre.

A költségvetés miatt aggódik Maskulik Csaba

A tanács elfogadta a hivatal első negyedévének költségvetését is. Ezzel kapcsolatban Maskulik Csaba, az RMDSZ-frakciójának elnöke aggodalmának adott hangot, hogy az oktatásra szánt összegek 46%-át máris elköltötték. A VSK számára elkülönített 1,5 millióból 867.000 ezer lej szintén elfogyott, a színházra szánt 2,8 millióból pedig közel 950.000 lejt már elköltötték.

Butka Gergely szóvá tette, hogy a polgármesteri hivatalnak fel kellene szólítania a Romtelecomot, távolítsa el az amúgy sem használt telefonfülkéket. Ezzel kapcsolatban Dan Babut városmenedzser elmondta, már háromszor szólították fel erre a társaságot. Kiderült azonban, hogy a Romtelecom nem tud minden fülkéről, így most a Helyi Rendőrséggel közösen ezek feltérképezésén dolgoznak.

Szintén Butka méltánytalannak tartja a tényt, hogy az E-ON-nak mindössze egy közönségszolgálata van, ahol rendszerint nagy a zsúfoltság. Arra kérte a polgármesteri hivatal, más eszköz nem lévén, kérje meg a társaságot, nyisson egy másik irodát a Szamos túlpartján.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: