2012-06-28 16:59:49• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti díszpolgára lesz Daniel pátriárka

Szatmár megyébe érkezik a hétvégén a román ortodox egyház vezetője, Daniel pátriárka, aki Avasfelsőfaluban felavatja a Minden Szentek Vasárnapja nevet viselő, újonnan épült ortodox katedrálist. Ennek apropóján az egyházfőt Szatmárnémeti díszpolgárává avatják vasárnap.

Erről csütörtökön szavazott a városi tanács. A döntésben nem vett részt az RMDSZ frakciója, amely a magyarság az adminisztráció vezetéséből való kizárása miatti tiltakozásul már korábban kivonult a gyűlésteremből.

„Ő az ortodox egyház vezetője és ilyen minőségében csak örömünket tudjuk kifejezni látogatás miatt. Ezzel együtt úgy érezzük, mivel semmilyen köze nincs se Szatmár megyéhez, se Szatmárnémetihez, méltatlanul kapja meg a díszpolgári címét. Arról nem is beszélve, hogy a város új vezetőinek nem ez kellene legyen a prioritás", jelentette ki Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ vezetője.

Nem ez azonban az egyedüli ellentmondás a pátriárka érkezésével kapcsolatban. Kedden a Szatmár Megyei Tanács 250.000 lejes támogatást hagyott jóvá Avasfelsőfalunak az esemény megszervezésére.

Daniel pátriárka érkezése kapcsán mintegy 12.000 embert várnak Avasfelsőfaluba, a templomszentelésre. A szombati nap folyamán ezért 08.00 és 14.00 órák között forgalomelterelésre kell számítani Szatmár megyében. Sárközújlakon a 3,5 tonnánál nehezebb teherautókat az 1C országútra irányítják majd Színérvaralja, Nagybánya és Máramarossziget irányába. A 19-es országútól Sárközújlak - Avasfelsőfalu - Avasújfalu - Sárközújlak útvonalról a Máramarossziget - Nagybánya - Színérvaralja - Sárközújlak útvonalra terelik a forgalmat.

Dániel pátriárka a Temes megyei Dobrosd településen látta meg a napvilágot és 2007 óta látja el az ortodox egyház vezetői tisztségét. A 2000-es évek közepén felmerült, hogy a kommunista rendszerben együttműködött a hírhedt Securitatéval, ám 2007-ben a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács hivatalosan kijelentette: semmilyen okirat nem bizonyítja, hogy milyen minőségben volt dossziéja a Securitaténál: mint besúgó, vagy mint megfigyelt személy. Szatmárnémetihez annyi köze van, hogy ellátogat majd a városba, átvenni az elismerést.

Ezzel kapcsolatban felmerül két kérdés. Egyrészt, miért nem Avasújváros avatja díszpolgárává a pátriárkát? Másrészt pedig, talán nem kellene mindenkit, aki először teszi be a lábát Szatmárnémetibe, díszpolgárrá avatni?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: