2019-04-07 19:16:08• hírek • Nagy Tímea

Szatmárnémeti adott otthont a Vidám Versek Versmondó Versenye országos döntőjének - az eredmények

A fotókért köszönet Erdei Marcinak, a Hám János Líceum tanulójának
A fotókért köszönet Erdei Marcinak, a Hám János Líceum tanulójának

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum adott otthont a Vidám Versek Versmondó Versenye országos döntőjének a hétvégén. Több mint száz szavaló mérte össze tehetségét kilenc korcsoportban.

A mezőnyben a legkisebbektől a legnagyobbakig, a nulladikosoktól a nyolcadikosokig, összesen 14 megye 149 diákját, a szülőket és kísérőiket látta vendégül a Hám János Líceum április 5-től 7-ig. 80 iskola küldöttsége látogatott Szatmárnémeti a jeles alkalomra. A népes csapat az iskolai épületekben zajló programokon túl a Szent Alajos Konviktusban szervezett elfoglaltságokon és a Borókagyökér Egyesület kézműves foglalkozásain is részt vehetett a három mozgalmas nap folyamán. 

 

Az ünnepélyes megnyitóra pénteken került sor az oktatási intézmény dísztermében, mely izgalomtól pirosló arcocskákkal telt meg a verőfényes délutánon.

 

A megjelenteket Ádámkó István iskolaigazgató, Schönberger Jenő püspök, Kereskényi Gábor polgármester, Calin Durla megyei főtanfelügyelő köszöntötte. A nézőtéren helyet foglaltak még Kallós Zoltán megyei főtanfelügyelő helyettes, Erdei-Doloczki István és Magyar Lóránd képviselők, valamint Gál Gyöngyi, Szejke Ottília, Rákosi Réka és Átyim Pál szaktanfelügyelők is.

 

A publikum számára a köszöntők biztatóan hatottak. A magyar nyelv és kulturális értékek megmaradására, tovább örökítésére, illetve az erdélyi magyar jövőre vidám bizakodással tekintenek. Ebben legyen segítségünkre a hit és a humor. E két páncéllal felvértezve az ember kiláball a bajból. A szép gondolatmagvak mellett megköszönték a diákok számára, hogy ilyen nagy részvételi kedvvel jelentkeztek a megmérettetésre. Külön figyelmet szenteltek a tanítói és a tanári feladatvállalásnak, a felkészítés iskolán kívüli erőfeszítéseinek. A szülőknek is hálát adtak, hogy ilyen támogató közegben nevelik a jövő magyar nemzedékét. 

 

A kultúrműsort a Hám János Líceum ügyes néptáncosai nyitották szilágysági táncaikkal. Felkészítőjük Kása Zsolt néptáncos és tanár. Ezt követően lépett a színpadra a második osztályos Csorvási Panka, aki az "Az már igaz" című népmesét adta elő. Csengő hangján ízes könnyedséggel zendült fel a mese, nem esett zavarba a több száz rá szegeződő szempártól. A Hám János Líceum énekkara fergeteges műsorral örvendeztette meg a közönséget. A legendás magyar mesék főcímdalait vitték színpadra, úgy mint a Mézga család, Doktor Bubó vagy A nagy ho-ho-horgász. A dalokat követően a nézőtér vastapstól zengett. 

 

A szombat délelőtti megmérettetésen minden rendben zajlott, a zsűrinek azonban annál nehezebb dolga akadt. A díjátadón Csapó-Ilyés Attila-Csaba aligazgató, Dr. Frigy Szabolcs egyetemi adjunktus, Kallós Zoltán megyei főtanfelügyelő helyettes, Szejke Ottilia tanfelügyelő, Gál Gyöngyi tanfelügyelő és Gál Gyula színművész osztották meg tapasztalataikat és jó tanácsaikat az egybegyűltekkel. A tanári és színművészi kritika hasznos útravalóul szolgál a jövőbeli szavalóversenyeken, ennek érdekében nem csak a diákoknak, hanem a felkészítő tanáraiknak is elmondták a szakértők, mire is érdemes odafigyelni.

 

Az oktatási intézmény énekkara a diákok zenei kíséretében ismét színvonalas műsorral emelte az ünnepség fényét.

 

A verseny díjazottjainak teljes névsorát erre a hivatkozásra kattintva töltheti le. 

 

Díjazottak - Előkészítő - II. osztály:

 

III. Díj: Bálint Csenge Klára II.o. - Zajzoni Rab István Általános Iskola, Négyfalu

II. Díj: Nemes Zsófia Kamilla II. o. - Arany János Elméleti Líceum, Nagyszalomta

I. Díj: Apa Ákos Csenger előkészítő osztály - János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár

 

Díjazottak - III. osztály - IV. osztály:

 

III. Díj: Karsai Kristóf IV. o. - Zelk Zoltán Általános Iskola, Érmihályfalva

II. Díj: Juhász Ábel III. o. - Bartók Béla Elméleti Líceum, Arad

I. Díj: Kárpinszki Zsófia IV. o. - Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola

 

Díjazottak - V. osztály - VI. osztály:

 

III. Díj: Kovács Máté V. o. - Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy

II. Díj: Pallai Villő V. o. - Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Szatmárnémeti

I. Díj: Takó Dorottya VI. osztály - Arany János Elméleti Líceum, Nagyszalonta

 

Díjazottak - VII. osztály - VIII. osztály:

 

III. Díj: Bodó Dávid VIII. o. - Kádár Márton Általános Iskola, Mezőpanit

II. Díj: Coroianu Dávid, VII. o. - Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad

I. Díj: Lévai Zoltán, VII. o. - Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola

 

A háromnapos rendezvénysorozatra a remények szerint jövőre is sor kerül. A Vidám Versek Versmondó Versenye a diákság egyik legkedvesebb irodalmi megmérettetése, hiszen a humor megédesíti a szürke hétköznapokat. 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: