2017-04-21 16:20:23• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti ad otthont a Bonus Pastor országos találkozójának

Április 28-30. között Szatmárnémetiben tartja idei országos találkozóját a Bonus Pastor Alapítvány. Az esemény szervezője az alapítvánnyal szoros munkakapcsolatot ápoló szatmárnémeti Új Remény Egyesület.

Dr. Csiha Kálmán akkori erdélyi református püspök megbízásából dr. Horváth Levente 1993-ban tette le a Bonus Pastor Alapítvány alapjait. Az alapítvány 1997-ben kapta meg 99 évre a Maros megyei Magyarózdon található kastély haszonbérleti jogát, itt indult 2005-ben az első terápiás program. Az alapítvány célja pedig azóta is változatlan: segítséget kíván nyújtani a szenvedélybetegek számára. A mai napig ez a kastély ad otthont a hosszú távú kezelésnek, amely hat hónaptól kilenc hónapig tart. Magyarul beszélő férfiak számára.

Az alapítvány ezen kívül 12 napos rövid kezeléseket is szervez, amelyre akár párok is jelentkezhetnek. Szatmárnémetiben dr. Puskás Csabán, az Új Remény Egyesület elnökén keresztül.

„A jelentkezés kulcsa az akarat. Csak akkor tudunk foglalkozni valakivel, ha ő is akarja”, jelentette ki dr. Puskás. Jelentkezhet maga a beteg vagy hozzátartozója. A kórelőzmény feltérképezését követően dr. Puskás motivácós interjút készít a pácienssel, ezt követően dönti el, az alapítvány figyelmébe ajánlja-e. „Évente 40-50 személy fordul hozzám, de ha a telefonos érdeklődéseket is figyelembe vesszük, akkor számuk megközelíti a százat is”, mondta dr. Puskás.

A Bonus Pastor Alapítvány évente kétszer tart országos találkozót, amelyre legközelebb április utolsó hétvégéjén Szatmárnémetiben kerül sor. Immár harmadik alkalommal. A program április 28-án, pénteken kezdődik, központi helyszíne pedig a Református Gimnázium díszterme. Előadások mellett kiscsoportos beszélgetések alkotják az események gerincét.

Az ünnepélyes megnyitó 17.00 órakor kezdődik, ezt áhitat követi. Szombat délelőtt 9.30-tól kezdődik a program. Bartha Éva klinikai szakpszichológus, majd délután Horváth Mária szociális munkás tart előadást „Gondolataim: Banánhéjak vagy fogódzók” címmel. Ezt csoportos beszélgetések egészítik ki. Vasárnap délelőtt 10.00 órától a Németi református templomban és a baptista imaházban, 11.00 órától a lázári és erdődi református templomban, 12.00 órától pedig a Batizi úton található Szent Antal plébánián mutatkozik be az alapítvány. A Németi templomban dr. Horváth Levente hirdet igét.

Az eseményeken mindenkit - szenvedélybetegeket, hozzátartozót, érdeklődőt - szívesen látnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: