2017-07-24 17:57:14• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti, a bevásárlóközpontok városa

Szupermarket, hipermarket, mall, pláza - az ember csak kapkodja a fejét. Az elmúlt hetekben tört be a szatmári piacra üzletével a Carrefour, de épül a bevásárlóközpont, tervezik a mallt. Romániában a tavaly minden harmadik pláza veszteséges volt.

Plázalázban ég Szatmárnémeti – legalábbis amióta a New Europe Property Investmenst bejelentette, a város legnagyobb kereskedelmi központját kész megépíteni és megnyitni. A helyi média időről időre gondoskodott arról, hogy a közvélemény ne feledkezzen meg a beruházásról, az olvasók pedig kiemelt figyelemmel követték ezeket a híreket.

A dél-afrikai NEPI bizony már jó néhány hónapja jelezte szándékát, kacifántos jogi huzavonák után viszont már a célegyenesben van: amennyiben a városi tanács elfogadja a területrendezési tervet, akkor akár még ebben az évben elkezdheti az építkezési munkálatokat.

A tervek szerint pedig 2018-ban megnyithatja kapuját a hat hektáros komplexum, amely 28.000 négyzetméteres hasznos területet és ezer autó befogadására alkalmas parkolót foglal majd magában.

Kurt Wagner és Klaus Reisenauer terveiről viszont már kevesebben tudnak. A kötelező adminisztratív körök részeként hétfőn tartottak közmeghallgatást a nagyszebeni üzletemberek tervezett beruházásáról. Ők a Károlyi út mentén, a Praktiker közelében építenék meg a maguk bevásárlóközpontját. A Prima Shops „csak” 11.800 négyzetméterrel számol - valamint néhány fajsúlyos világmárkával.

Az ember csak kapkodja a fejét. Az az érzése, mintha Szatmárnémeti hirtelen felismert utolsó konc lenne, amelyre még mindenki le akar csapni. Egy sokmilliós tranzakció során a francia Carrefour a hetekben alakította át a Billát Marketté. Épül az új Kaufland a Batizi út elején, az új Lidl a Golescu-híd mellé, a NEPI tőszomszédságában, az új Penny Market pedig a Szatmárzsadányi (Closca) úton. De nem volt olyan rég, amikor a Penny Market megnyitotta második üzletét a Hegyi úton, sőt, nem nevezhetjük őskövületnek Shopping Plazát sem a Goelscu-híd másik oldalán.

Laikus emberben jogosan merül fel a kérdés: Szatmárnémeti tényleg el tud tartani ennyi bevásárlóközpontot? Azt meg már csak halkan jegyezzük meg, hogy mindezen kereskedelmi központok szivattyúként szívják majd el az országból a szatmáriak pénzét.

Mindeközben érdekes adatokat tett közzé a pénzügyminisztérium. Ezek szerint Románia minden harmadik plázája veszteséges! A tavaly a meglévő 63 pláza közül 36 termelt nyereséget. Igaz, a 21 veszteséges plázából csak hat volt erdélyi!
A legnagyobb bevételt három bukaresti pláza könyvelhette el, őket temesvári, jászvásári és kolozsvári plázák követték. A kincses város rögtön két plázával. A legnagyobb profitot Erdélyben ráadásul a kolozsvári Vivo, az egykori Polus Center termelte.

A legnagyobb veszteséget pedig a Temesvári Shopping City, 8,4 millió eurót. Mínusszal zárt a nagyváradi Shopping City is, amely be is zárta kapuit.

Igaz, Nagyváradon további két pláza várja még a pénztárcákat, bankkártyákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: