2014-03-26 13:32:18• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti a Föld Órája Fővárosa akar lenni

Az idei évben március 29-én, szombat este lesz a földkerekség legnagyobb önkéntes természetvédelmi akciója, a Föld Órája. Akárcsak az előző években, Szatmárnémeti idén is részt vesz az akcióban. Mi több, idén szeretne a Föld Órája Fővárosa lenni!

A Föld Órája mozgalom 2007-ben, Ausztráliában indult. Rögtön a következő esztendőben világméretű akcióvá nőtte ki magát, tavaly Ugandától Botswanán, Iránon és Bruneien keresztül Szamoáig számtalan országban megtartották. Idén az esemény szervezői arra kérik a résztvevőket, hogy március 29-én, szombat este 20.30 és 21.30 között kapcsoljanak le minden olyan áramot fogyasztó berendezést, ami nem létfontosságú.

Szatmárnémeti idén is részt vesz az eseményen, mi több, a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint megpályázza a Föld Órája Fővárosa díjat is. Ezt tavaly Romániában Temesvár nyerte, az idei díj nyertesét pedig április 15-én hirdetik ki.

Az a város nyerheti el a Föld Órája Fővárosa díjat, amely a Föld Órája napjára a legeredetibb programmal hangol, amely a közösségre a legnagyobb hatást tudja gyakorolni. A polgármesteri hivatal az oktatási intézmények, a civil szervezetek, a kulturális intézmények, könyvtárak, múzeumok és lakóközösségek támogatására is számít.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Föld Órája Fővárosa versenyre az Act 4You egyesülettel közösen nevezett be. Négy román tannyelvű gimnázium (a Ioan Slavici, a Doamna Stanca, a Mihai Eminescu és a Nicolae Steinhart) közreműködésével többek között üvegfestés-kiállítást újrahasznosítható hulladékból készült frizurákat, maketteket tekinthetnek meg az érdeklődők. Emellett lesz filmvetítés, rajzverseny, csillagászati előadás. Elsőként csütörtöktől a polgármesteri hivatal előteremében a Ioan Slavici Gimnázium diákjainak makettjeit lehet megtekinteni.

Március 29-én, szombaton 20.30 és 21.30 között lekapcsolják az Október 25 tér és Coposu-sétány közvilágítását. A délután folyamán pedig akusztikus koncertekkel, fotókiállítással, arcfestéssel várják az érdeklődőket, az általános sötétség közben pedig természetes úton lebomló anyagokból készült lampionokkal világítanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: