2016-06-10 18:02:44• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti Erdély legzöldebb megyeközpontjai között

Erdélyi település Románia legzöldebb városa, a megyeszékhelyeket figyelembe véve pedig az első tíz között szerepel Szatmárnémeti is, derül ki a maszol.ro elemzéséből.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint Csíkszereda Erdély legzöldebb megyeközpontja - országos szinten pedig a második. A hargitai központban 42,7 négyzetméter jut egy lakosra.

Csíkszeredát Erdélyben Beszterce (35,1 m²/fő), Kolozsvár (25,3 m²/fő), Nagyvárad (22,8 m²/fő) és Szatmárnémeti (22,6 m²/fő) követi.

Szatmárnémeti ezzel országos viszonylatban is az első tízben található. Más kérdés, hogy nem éri el az Európai Unió irányelvét, ami 26 m²/fő zöldövezetet ír elő. Ehhez képest a legszürkébb megyeközpont, Brassó fényévekre van a maga 4 m²/fő zöldövezetével. Más kérdés, hogy ezt kompenzálja a város fenséges környezete. Nem áll túl jól Nagybánya sem, ahol 8,5 m² zöld jut egyetlen lakosra.

Erdély, egyben Románia legzöldebb városa amúgy Kapnikbánya, ahol 662 m² zöldövezet jut egy lakosra.

Az Országos Statisztikai Hivatal zöldövezetnek tekint minden közterületen lévő parkot, virágágyást, de nem veszi figyelembe a lakosok gyümölcsöseit, a temetőket...

A statisztikák szerint a rendszerváltás óta a zöldövezetek növekedése a trend - Szatmár megye városaiban több mint száz hektárral nőtt a zöldövezetek területe az elmúlt negyed évszázadban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: