2019-07-17 12:27:48• hírek • Nagy Tímea

Szatmárnémeti Emmaüs Alapítvány: elfogadás, beilleszkedés és esélyteremtés a jobbra

Képek: Zoltán Ildikó
Képek: Zoltán Ildikó

Az Emmaüs Alapítványnál jártunk az Árpád (Vasile Lucaciu) utca 20. szám alatt. A helyet a lakosság vagy a használt cikk boltként említi vagy a „régi kínai helyén levő” dologként, de igazából senki nem tudja, mi is történik ott a mindennapokban.

Röviden: sok minden. Hosszabban pedig: elfogadás, beilleszkedés és esélyteremtés a jobbra – ahogyan a címben is fogalmaztunk. Persze van ott használt ruha bolt, játékok, régi bútorok és egy csinos kerthelyiség is, ahol a nyári melegben itóka mellett ücsöröghetünk. Arról azonban, hogy mi is az az Emmaüs Alapítvány, illetve mi a köze a „second hand” bolthoz és a bárhoz, a többség mit sem tud.

 

A franciaországi Fréres szervezet szatmárnémeti kirendeltségéről beszélünk, melyet Emmaüs-nek kereszteltek el, és nem véletlenül. Az Emmaüs egy francia eredetű karitatív közösség, melyet Pierre abbé alapított 1949-ben. Célja a társadalom legkiszolgáltatottabbjainak segítése. A név egy bibliai történetet idéz, mikor Kleofás és társa Emmaus városa felé tartva találkoznak egy idegennel. Otthonukba fogadják és vacsorával kínálják. A vendég ekkor megáldja a kenyeret, megtöri és odanyújtja házigazdáinak. A tanítványok ekkor jönnek rá, a feltámadt Jézussal vacsoráznak. Az emmausi út és vacsora a hit, a felismerés szimbóluma – tudhatjuk meg a Wikipedia szócikkéből.

 

Erre törekszik a maroknyi, helyi „emmaüs-ös” csapat is. Nagykorú, nehéz helyzetű, nevelőotthonban nevelkedett fiataloknak nyújtanak komplex segítséget az élet több területén 2011 óta. A mintegy két tucat tizen-, illetve huszonéves számára többek között lakhelyet, munkahelyet, délutáni foglalkozásokat, személyiségépítő képzéseket és szakképzést is biztosítanak az egyéni szükségletek alapján. Jótékonysági szervezetként adományokból és önerőből tartják fent magukat.

 

A bentlakóik a „Mara” házban élnek közösségben, ami azt jelenti, hogy minden háztartási feladatok maguk látnak el, egymást segítve. Az alapítvány mentorai segítenek nekik, megtanítják számukra a ház körüli teendőket és ezek fontosságát, ezzel együtt kialakul az egészséges és felelősségteljes életvitel. Az utóbbi jelenti az egyik legnagyobb problémát a pártfogoltak számára, mivel a nevelőotthonokban ennek elsajátítására nem volt túl sok lehetőségük.

 

Együtt reggeliznek, majd mindenki elmegy a dolgára. A mindenkori szociális munkatárs figyel arra, hogy rendben hagyják ott a konyhát és a közös tereket, de a lakóegységekben sem lehet felfordulás. Azt is figyelemmel követik, hogy az ifjak megjelennek-e a munkahelyükön, s ellátják-e a rájuk bízott feladatot. Az Emmaüsnél dolgozik mindenki: a kerthelyiségben, a boltokban, a raktárakban mindig akad tenni való. A helyeket váltogatva pedig több mindenbe kóstolhatnak bele, több szakmából szerezhetnek szakmai gyakorlatot. Ehhez a fiatalok szakképzésre is járhatnak, sőt, jogsit is szerezhetnek alapítványi támogatással. Mindezek feltétele felelősségvállalás, a törekvés, a hit abban, hogy kitartással és szorgalommal élve a dolgok jobbra fordulnak.

 

Látogatásunkkor az „emmaüs-ös” csapat meleg szívvel fogadott, s körbevezettek az Árpád (Vasile Lucaciu) utca 20-ban.

 

A széles, magas kapualj a tágas, lombos udvarra vezet, ahol 2017 óta kerthelyiség várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Pincéreik és konyhai munkatársaik is a „Mara” ház lakói, akik örömmel szolgálnak frissítővel, sörrel és „gyorskonyhai„ fogásokkal a választékból. Az asztalok és a székek, no meg a fotelek és a kanapék színes retró hangulatot idéznek; szól a kellemes zene a háttérben, jókedv és csipetnyi zsibongás nyújtanak pihenőt az agynak.

 

A kapualjban jobbra lefelé a pincehelyiség található, ahol a gyermekruhás és játékos, emellett a háztartási eszközös részleg van. Jobbra fent pedig a bútorboltban nézhetünk körül. A kínálatban szereplő ruhaneműk, játékok, edények, bútorok 90%-ban nyugat-európai adományok. Ezeket az Emmaüs boltokban áruba bocsájtják, és a bevételből fedezik az alapítvány költségeit. A kiadásokat azonban nem csak az eladásból állják, hanem a kerthelyiség bevételéből is.

 

Ültél be már úgy valahová, hogy tudtad, minden rendeléssel jótékonykodsz? Itt az ideje, hogy kipróbáld! Az Emmaüs Alapítvány csapata szeretettel vár mindenkit, aki ruhát, régiséget vagy olcsó bútort keres, avagy kikapcsolódásra vágyik.

 

Jótékonykodj te is egy hideg frissítő mellett az Árpád utcai, lombos, vidáman zsibongós kertben!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: