2010-03-16 16:27:04• hírek • Kótai Levente

Szatmárnémeti 10,98 millió euróra pályázik

Viszonylag kis létszámban jelentek meg a városi tanács tagja azon a rendkívüli tanácsülésen, amelyen a Regionális Operatív Program keretében megpályázandó beruházásokat tűzték napirendre. Ennek ellenére egyöntetű döntés született valamennyi határozattervezetet illetően. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a projekt keretén belül 10,98 millió eurót kíván megpályázni.

A strukturális alapok pályázati kiírásai lehetőséget adnak arra, hogy egy-egy régió központi települése, esetünkben Szatmárnémeti az övezet fejlődésének motorjává váljon. Erre a célra egy 10,98 millió eurós keret érhető el városunk számára. Az összeget a helyi kultúra, gazdaság, szociális háló és épített örökség céljaira lehet felhasználni.

Koncz Andrea, a Polgármesteri Hivatal pályázati szakértője szerkesztőségünknek elmondta, hogy egy  nagyon összetett projektről van szó, amely több, a város fejlődése szempontjából prioritásnak számító fejlesztést foglal magába. Egyike ezeknek, az épített örökség megóvása terén, az Északi Színház tatarozása, ami azért is különösen fontos, mert az utolsó jelentős fejújítás az épületen több mint ötven évvel ezelőtt történt. A projekt keretében mind külsőleg, mind belsőleg megújulhatna a város egyik reprezentatív épülete. A program gazdaságfejlesztést célzó részeként került be a tervbe a régi 13-as Számú Iskola mára már megüresedett épületének átalakítása inkubációs központtá.

A város északi részének utcáit is érinti a projekt.  A Solidarității lakótelep környékének földútjait leaszfaltoznák,a meglévőket feljavítjá, valamint a víz-, gáz- és szennyvízelvezető rendszerek csöveit is kicserélnék. Ott ahol ezek még nem voltak egyáltalán lefektetve, most megtörténne a hálózatra kötés. Emiatt a város saját hozzájárulása megnő, mert a támogatás csak a felújításra vonatkozik, új beruházásra nem.

A támogatásból felújításra javasolt utak mentén zöldövezeteket alakítanának ki, így oxigéndúsabb és tetszetősebb utcákon járhatunk majd. Szintén a projekt részét képezi a város közbiztonságának javítása modern informatikai rendszerek felszerelésével, ez elsősorban a kommunikációs eszközök fejlesztését jelenti, illetve térfigyelő kamerák elhelyezését.

A beruházások összértéke 16,3 millió euróra rúg. Ennek megszerzésének következő lépése a Városi Tanács által ma elfogadott terv, illetve a pályázat többi dokumentumának beküldése. Koncz Andrea irodavezető elmondása szerint sikeres pályázat esetén a jövő év elejére várható a támogatási szerződés megkötése.


Lényegi egyettértésben elfogadák a tervet

Elfogadák a tervet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: