2010-03-24 16:28:53• hírek • Tóth Klarissz

Szatmáriak pszichiátriai megbetegedései

Az utóbbi időszakban gyakran lehet hallani arról, hogy a gazdasági válság hatására jelentős arányban megnőtt a pszichiátriai betegek száma. Utánanéztünk, mi áll a jelenség hátterében. Valóban a pénzhiányból fakadó kilátástalanság érzése miatt kerül több beteg a pszichiátriai osztályokra, illetve melyek azok a problémák, amelyekkel a Szatmárnémetiek pszichológushoz/pszichiáterhez fordulnak.

Országos kitekintő

Országos viszonylatban a nyilvántartott páciensek számát figyelemébe véve valóban elmondhatjuk, hogy az utóbbi hónapokban a gazdasági válság negatívumainak hatására nőtt a pszichiátriai betegek száma. Fokozódó munkanélküliség, pénzhiány, adósság, lakhatási problémák stb. felfokozták a lelki támasz iránti igényt. Országszerte - különösen a férfiak körében - növekedett az öngyilkosságok száma is. Romániában ötből három személy depresszióval, szorongással vagy pánikbetegséggel küzd. A pszichiátriai osztályokon a 2008-as évhez viszonyítva jelentősen nőtt a beutalt betegek száma. A páciensek között sok a cégvezető illetve menedzser, akiknek vállalkozása csődbe ment, de sok a munkanélküliek illetve azon személyek száma is, akik nem tudták a banki kölcsönöket, különböző részleteket fizetni. A munkanélküliség és a fizetésképtelenség miatt kialakult depresszió azok a tényezők, melyekből kifolyólag az ország több pszichiátriai osztályán nőtt a beutalt páciensek száma. Többségüket két hétig kezelik kórházi körülmények között. Sajnos az érintettek közül sokan nem fordulnak szakemberhez, saját módszerekkel próbálják kezelni magukat, ami persze nem vezet sikerhez. Az országos népegészségügyi statisztika adatai szerint a tavalyi év folyamán Bukarestben 31.778, Jászvárosban 11.325, Vajdahunyadon 10.603 pszichiátriai problémával beutaltat pácienst regisztráltak.

Míg 2009 szeptemberéig tíz emberből egy fordult pszichológushoz, mára ez a szám elérte a hatot. A gazdasági válság kirobbanása óta sokan leginkább munkahelyi problémák, munkanélküliség illetve pénzügyi gondok miatt kialakult depresszió orvoslása miatt kértek pszichológustól segítséget. Ugyanakkor megnőtt azoknak a személyeknek a száma is, akik munkahelyük elvesztése miatt öngyilkossággal próbálkoztak. A pszichiátriai osztályra - a jelenlegi törvény alapján - egy beteget 290 napig lehet beutalni, de a súlyosabb pszichés betegséggel küszködők esetében ez az idő akár a 368 napot is elérheti. A pszichiátriai osztályokra egy pácienst átlagosan 17 napig utalnak be, de a betegség függvényében ez jóval több időt is igénybe vehet. Teljes gyógyulásról nem minden esetben lehet beszámolni, de a szakértők egy pszichés egyensúlyi állapot kialakítására törekednek annak érdekében, hogy a páciensek mindennapjaikat folytatni tudják és ismét munkába álljanak.



Szatmárnémeti görbe tükör

Amint azt dr. Virgil Enetescutól, a szatmári pszichiátriai osztály vezetőjétől megtudtuk, a két, tavalyi év folyamán felújított pszichiátriai osztály szárnyában jelenleg 75 pácienst kezelnek különböző akut illetve krónikus pszichiátriai betegséggel.

Amint azt a Szatmar.ro-nak elmondta, a gazdasági válság indirekt módon befolyásolja az emberek életét, ezáltal pszichés állapotát is. Az idők folyamán az emberek jóval válságosabb időszakokat is sikeresen túléltek, mégsem küszködtek olyan mértékű pszichikai problémákkal, mint napjainkban. A pénzhiány elsősorban a stabilitás és a biztonság megteremtése iránti igénnyel hozható összefüggésbe. Napjainkban a lélekre olyan komoly terhek nehezednek, amelyek sokakat kizökkentenek a hétköznapok normális kerékvágásból, illetve jóval nehezebben tudják felvenni a harcot az adódó problémákkal, így a pénzhiánnyal és a munkanélküliséggel is. A biztonság - az anyagi biztonság is - egy általános pszichés egyensúlyi állapot meglétéhez vezet, ennek hiánya azonban az instabilitás érzését váltja ki. Ennek hatására az emberek adaptációs készsége is jelentősen megváltozik. Amint azt megtudtuk, Szatmár megyében a depresszió, az időskori elmezavar és elsősorban a fiatalabb korosztály körében elterjedt pánikroham a leggyakoribb pszichiátriai betegségek. Jelentős arányban nőtt az alkoholizmusból fakadó pszichés zavarokkal küzdő betegek-, valamint az indokolatlan gyógyszerfogyasztás kiváltotta toxikomániások száma is.

Amennyiben két hét leforgása alatt több gyanúra okot adó pszichés megnyilvánulás meglétét tapasztaljuk, kérjük pszichiáter segítségét.


Jelentős arányban nőtt az indokolatlan gyógyszerfogyasztás kiváltotta toxikomániások száma is
Jelentős arányban nőtt az indokolatlan gyógyszerfogyasztás kiváltotta toxikomániások száma is


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: