2014-07-22 11:30:29• hírek • Szatmár.ro

Szatmáriak a Rákóczi szövetség nyári táborában

Idén a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai is részt vehettek a nyári táborban. A résztvevők - Maskulik Dávid, Pfeipfer Hannelore és Szilágyi Bernadette diákok és Gnándt Zoltán kísérő tanár - beszámolója.

Köszönhetően annak, hogy május 9-én a Hám János Líceumban megalakult a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezete, iskolánk diákjai, mint friss Rákóczisok meghívást kaptak a Szövetség által július 14-20 között megszervezésre kerülő Diák-Tanár táborba. A Rákóczi Szövetség teljes mértékben átvállalta a tábor költségeit, az iskola pedig nagymértékben támogatta az utazás kiadásait.

A tábor jellegét tekintve egy pozitív és nem szélsőséges értelemben vett magyarság-tudat építő táborban vehettünk részt. A Rákóczi Szövetség vezetőinek és a tábor szervezőinek realitás értékét dícséri, hogy a magyar nemzeti öntudat építésére a legeredményesebb utat találták meg a tábor által. Lehetőséget biztosítottak több mint 450 diáknak és kísérő tanáraiknak, hogy egy teljes hét időtartamát kihasználva új kapcsolatokat teremtsenek, barátságokat és lehetőségeket építsenek. A tábor egy hetes programja alatt részt vehettünk kirándulásokon is.

Megtekinthettük Kassát pompás belvárosával, melynek ékes dísze a Szent Erzsébet dóm impozáns gótikus épülete, amelynek kriptájában nyugszik II. Rákóczi Ferenc fejedelem. Ellátogattunk Széphalomra, a Magyar Nyelv Múzeumába és Kazinczy Ferenc sírjához, Dobóruszkára, az egri hős Dobó István sírjához. Elutaztunk Borsiba, melynek várában született II. Rákóczi Ferenc fejedelem, illetve Sárospatakra.

Megnézhettük a neves iskola méltán híres könyvtárát és világhírű könyvritkaságait. A kirándulások mellett a program részét képezte neves tudósok előadása is, akik közül ki szeretnénk emelni Szakály Sándor történész professzor összefoglaló előadását az I. Világháború okairól. A komoly és tudományos jellegű programok mellett természetesen volt lehetőségünk összemérni tehetségünket fociban, kosárlabdában, röplabdában, asztaliteniszben vagy akár versmondásban, rovásírásban, sőt, még számháborúzhattunk is. Az esti programok részét képezte a táncház, színházi előadás, rock koncert.

Szatmáriak a Rákóczi szövetség táborában

A legszínesebbnek a tábor utolsó, szombati estéje bizonyult, amikor a 14 csapatba szervezett több száz diák, kisebb produkcióban mutathatta be az általuk átélt heti élménytárt. A felhozatal nagyon gazdag volt, és méltán maga mögé utasíthatott volna bármilyen televíziós show műsort. A diákok lelkesedése jellemző volt az egész hétre, igaz, a sportmérkőzések izgalmasabbnak hatottak, mint a délutáni előadások, mégsem voltak negatív, zúgolódó visszhangok. Jól éreztük magunkat és értékes barátságokat kötöttünk. Köszönjük a lehetőséget a Rákóczi Szövetségnek, hogy a Hám János Líceum diákjaiként, szatmáriakként gazdagodhattunk és erősödhettünk magyarságtudatban és keresztény értékekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: