2013-10-07 16:50:39• hírek • Kocsis Zoltán

Őri-Pákay Franciska: Szatmár megyében nincs ifjúsági stratégia

Szatmár megyében nincs ifjúsági stratégia - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Őri-Pákay Franciska. A helyi közigazgatás közönye ellenére azonban igenis elő lehet teremteni a tevékenységekhez szükséges összegeket, tette hozzá a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács egy évvel ezelőtt megválasztott elnöke.

Amíg ugyanis példának okáért a Kovászna Megyei Tanács évi 100.000 lejt fordít a különböző ifjúsági szervezetek és pályázatok támogatására, addig a Szatmár Megyei Tanács vagy Szatmárnémeti önkormányzata egy lejt sem. Ennek ellenére megvannak a források, ahonnan anyagi támogatáshoz lehet jutni. Ilyen például az Európai Unió Fiatalok Lendületben programja, amelynek keretein belül Románia az elmúlt hat évben öt millió eurót hívhatott volna le. A 2007-2013-as periódusban sajnos Szatmár megyéből nagyon kevés pályázat futott be, szemben például a Háromszéki Ifjúsági Tanáccsal, amely szervezet évente több pályázatot is benyújtott. Májusban a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés (MIK) éppen csak lemaradt, ám ősszel ismét nekifut az akadálynak, mondta Őri-Pákay.

Egy másik forrás a magyar kormány, amelytől a MIK idén 1,5 millió forintot pályázott meg sikeresen. Október 11-13. között a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) és a magyarországi Keresztény-demokrata Néppárt ifjúsági szervezetével (IKSZ) közösen mintegy 60 erdélyi és magyarországi fiatal részvételével nagyszabású keresztény találkozót szerveznek Szatmárnémetiben. Az eseményt olyan illusztris személyiségek is jelenlétükkel tisztelik meg, mint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Szászfalvi László vallásügyi államtitkár és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

A Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács legfőbb partnere azonban a Comunitas Alapítvány, amely idén 19.700 lejjel támogatott 19 ifjúsági rendezvényt.

A 2001-ben alakult Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács legfőbb feladata a fiatalok érdekvédelme, ösztöndíjak megszerzésében és konferenciákra való eljutásának támogatása. Jelenleg 48 tagszervezete van, ezek közül azonban mintegy 20 számít aktívnak - évi legkevesebb két rendezvényt lebonyolít. Őri-Pákay Franciska elmondta, egyre aktívabbak a vidéki szervezetek, amelyek legfőbb cselekvési területe a közösségépítés. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a konferenciákon való részvétel információt, kapcsolati tőkét és ezen túl akár munkalehetőséget is jelenthet. Nagyon fontos azonban az idegen nyelvek ismerete.

Az elnök mindemellett felhívással fordult a szatmári fiatalokhoz: bárkinek, akinek jó ötletei vannak ifjúsági programokkal kapcsolatban, jelentkezzen bátran az ifjúsági tanács székhelyén, a Rákóczi (Mihai Viteazul) utca 10. alatti RMDSZ-székházban Szatmárnémetiben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: