2019-11-19 09:08:18• hírek • Szatmár.ro

Szatmáriak II. Rákóczi Ferenc nyomában

II. Rákóczi Ferenc fejedelemválasztásának 315. évfordulója kapcsán nyilvánították a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek.

A Kiskolcsi Református Egyházközség tagjai és a Szatmár megyei pedagógusok elhelyezték a nemzeti szalaggal díszített koszorúikat Kassán a nagyságos fejedelem márványkoporsóján és a szobor talapzatán.
 

Szombaton hajnalban 54-en indultak felfedezni Szlovákia második legnagyobb városát Kassát, mely a magyarok számára történelmi emlékei miatt igazi kincsesláda. Kassa szinte valamennyi látnivalója az óváros főterén vagy annak közvetlen közelében található. A főtér fénypontja az 1378-ban épült gótikus Szent Erzsébet dóm, mely egyike Felidék hivatalosan is elismert 7 csodájának.



Európa legkeletibb gótikus katedrálisa, az ország legnagyobb temploma, melyben egyszerre 5000 ember fér el, nem csoda, hogy több mint 100 éven át építették. Történelme nemcsak vallási, de művészeti szempontból is lenyűgöző. A legenda szerint a dómnak van egy bizonyos téglája, amit ha eltávolítanak, az egész épület összeomlik.
 

A dóm altemplomában temették el II.Rákóczi Ferenc 1906-ban Rodostóból hazahozott hamvait. Márványkoporsóját nemzeti színű szalagos koszorúk sokasága borítja. Koszorúnkat Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes és Belluska Éva tanítónő helyezte el a fejedelem márványkoporsóján.
 

A dómtól rövid sétára található a Szent Mihály kápolna, mely a 14. század első felében épült és eredetileg része volt a plébánia templomnak. A környező területen volt a régi temető, ahova 1771 után már nem lehetett temetkezni. Ekkor a környéket parknak alakították át.



A Szent Orbán-torony eredetileg egy gótikus stílusú harangtorony volt, melyet a borászok védőszentjének tiszteletére neveztek el. Egyedülálló abból a szempontból, hogy alatta oszlopcsarnokok találhatók, ritkaságszámba menő korai gótikus és barokk sírkövekkel. Szintén a főtéren áll az 1779-1780-ban épült Városháza, melynek erkély feletti homlokzatán a város ősi címere látható. Kassai idegenvezetőnk minden épülethez érdekes, néha humoros történetet fűzött, így négy órán keresztül lekötötte a figyelmünket.



Bemutatta a Hegedűs házat, mely Kassa egykori legmagasabb épülete volt, láttuk a színházat, a gótikus stílusban épült Lőcsei házat, a református, evangélikus, jezsuita, ferences templomokat, az Andrássy palotát, a cukrászda épületét, ahol Márai Sándor Lolával fagylaltozott. A Hóhér-bástya a legszebb részlete Kassa középkori védrendszerének és egyben udvarán még ma is látható annak a háznak egy része, ahol II. Rákóczi Ferenc a száműzetését töltötte, ez az ún. Rodostói-Ház. Itt leplezték le 2006-ban a 240 cm magas II. Rákóczi Ferenc szobrot, mely a Magyar Állam adománya. A 8 tonnás alapkő Brazíliából érkezett, melyre Győrbíró Sándor lelkipásztor helyezte el a megemlékezés koszorúját a kiskolcsi gyülekezet nevében.
 

Az aktív történelemóra részvevői Szatmár megye különböző pontjairól gyűltek össze azért, hogy II. Rákóczi Ferenc nyomában járva a történelmi kincsesládánk nyitját megtalálják, és az idő koptatta kincseinket teljes szépségében megcsodálják. Mindannyian örömmel és büszkén nyugtázták, hogy a magyar nép mindenütt értékes nyomot hagyott maga után. Felvidéken várak és kastélyok mesélnek a múltról, amire büszkén tekintünk vissza, de marad-e nyoma a jövendő számára ? A jelen a mi időnk, kötelességünk megőrizni történelmi kincseinket, hogy nyomunkba lépve legyen gyökere az utódainknak is.

 

Győrbíró Csilla Emese
szakmódszertani előadó



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: