2009-07-17 14:16:35• hírek • Gozner Gertrud

Szatmáriak Európa tetején

2006-ban indította el az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti a Szatmáriak Európa tetején nevű programját, amelynek célja, hogy az egyesület tagjai a kontinens minél több magas hegycsúcsát másszák meg - tudtuk meg Márk-Nagy Jánostól, az EKE ügyvezető elnökétől, a túra egyik résztvevőjétől.

2006-ban a Mont Blanc, 2008-ban a Monte Rosa hegycsoport négy 4000 méter fölötti csúcsára jutottak fel a szatmáriak. Idén a Déli-Alpok legdélibb pontján található, 4061-es méteres Gran Paradiso csúcs volt a csapat célpontja. Amint az EKE munkatársától megtudtuk, itt található Olaszország legrégibb nemzeti parkja, az 1920-as években Viktor Emánuel király adományozta a területet az olasz államnak.

A négyfős csoport tagjai, Márk-Nagy János, Szabó Katalin, Fülöp Szabolcs és Barkász Gábor július harmadikán pénteken indultak Szatmárról, Budapesten csatlakozott hozzájuk László Zoltán alpinista, majd 16 órás autóút után érkeztek meg a hegy lábához a parkolóba. Szombat reggel hátizsákokkal felvonultak a 2735-es magasságban levő menedékházhoz és a megfelelő felszereléssel már másnap nekiindultak a hegycsúcs meghódításának.

Reggel fél ötkor sötétben, fejlámpával fogtak neki a mászásnak, kezdetben nagyon nehéz volt a terep, sziklás kőgörgetős meredek emelkedőn haladtak, majd elérték a gleccsereket, miután havon és jégen folytatták az útjukat, lábukon hágóvassal, síbottal és jégcsákánnyal kapaszkodva - mesélte lapunknak Márk-Nagy. Szerencséjükre végig szép idő volt, és hat órás mászás után értek fel a csúcsra, ahol nagy volt a nyüzsgés, összesen 280 turistát számoltak össze, akik a legkülönfélébb országokból érkeztek.

 

 

Másnap pihenéssel és városnézéssel telt a napjuk, később átautóztak a Monte Rosa hegyvidékre, és egy üdülőtelepen szálltak meg két ezer méter magasságban a Matterhorn hegycsúcs alatt. Innen túrasí segítségével kisebb kirándulást ettek a Klein Matterhorn csúcsra, amely 3883 magas. Sajnos hóvihar és köd fogadta őket, ezért hamarosan visszafordultak. Másnap, kedd hajnalban indultak neki két csoportban a következő négyezres csúcs, a Breithorn meghódításának.

Kezdetben szélvihar nehezített a haladást, az utolsó 200 métert hágóvas és jégcsákány segítségével tették meg. Mire a csúcsra értek ismét szép lett az idő, és itt is számos kirándulóval találkoztak. A Breithornról sítalpakon ereszkedtek le ameddig havat találtak, sőt, Fülöp Szabolcs a menedékháztól siklóernyővel repült le a hegy lábáig.

Márk-Nagy János szerint az idei túra könnyebb volt a tavalyinál és a 2006-osnál is, ugyanis túraléccel nagyon jól lehetett haladni. A Gran Paradiso könnyű hegynek számít, azonban túl alacsonyan, két ezer méteren van a menedékház, emiatt egy nap alatt 1500 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni - tette hozzá. Az eddigi túrák során az EKE tagjai az Alpok hegycsúcsaira összpontosították, de az elkövetkezőkben szeretnének a Kaukázusba is eljutni, amely földrajzilag még Európához tartozik. Jövő csütörtökön az EKE székházban vetített képes beszámolót tartanak a túra résztvevői.


Két négyezer fölötti csúcsot hódítottak meg a szatmári hegymászók. (fotó: Barkász Gábor)


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: