2016-10-12 15:47:27• hírek • Szatmár.ro

Szatmári szerző szatmári darabja az Északi Színházban

Ötnapos kulturális rendezvénnyel tér vissza a Harag György Társulat a felújított épületbe.

Szerdán a felújított színházépületben tartott sajtótájékoztatón beszélt Bessenyei Gedő István a "hazaköltözés" alkalmából szervezett rendezvénysorozatról, illetve annak egyik legfontosabb momentumáról, Láng Zsolt kortárs drámájának a bemutatójáról.

"125 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az épület, akkor egy szatmári szerző, Mátrai Lajos Prológ című előadásával nyitottak. Mi is szatmári szerző darabjával akartuk felavatni a felújított épületet" - magyarázza Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat Művészeti Igazgatója.

Az új épület avatása kapcsán 5 napos rendezvénysorozatot tartanak, amelynek része Láng drámájának, a Bartók zongorája című darabnak az ősbemutatója és Visky András Pornó című darabjának romániai ősbemutatója. "A sorozatban a szatmári értékekre próbáljuk felhívni a figyelmet" - mondja az igazgató.

A darab rendezője, Patkó Éva hosszú idő óta dolgozik együtt Láng Zsolttal. Mint elmondta, a darab egy fiktív Szatmárnémetiben játszódik, de a nézők sok szatmári vonatkozást felismerhetnek majd. "Fontos, hogy egy előadás ne válaszokat adjon, hanem kérdéseket tegyen fel, együtt-gondolkodásra késztessen" -  véli a rendező. Magyarázatot adott a címre is: Bartók Béla ugyan nem szerepel a darabban, viszont 1922-ben Bartók Szatmárnémetiben koncertezett. A nehéz időket megélő városban reményt keltett a neves fellépő koncertje, ezáltal Bartók zongorája egyfajta remény-metaforává lép elő.

A társulatigazgató a rendezvénysorozat kapcsán elmondta: ezt elsősorban a hűséges bérletesek megajándékozásának tekintik, ugyanis aki bemutat egy tavalyi vagy idei bérletet, az 1 lejes áron válthat jegyet az előadásokra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: