2017-03-15 13:27:06• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmári rendőrök miatt marasztalta el Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága

Elmarasztalta Romániát március 14-én az Emberi Jogok Európai Bírósága a Fogarasi kontra Románia ügyben, szatmári rendőrök túlkapása és az ügy eltussolása miatt. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint az ügy még 2008-ra nyúlik vissza, amikor az ákosi romákat képviselő Romani CRISS szervezet tett feljelentést rendőrségi túlkapás miatt.

Kilenc évvel ezelőtt ákosi rendőrök a köznyugalom megsértése miatt kísérték be a helyi rendőrőrsre a Fogarasi házaspárt, annak 13 éves kislányát valamint a feleség apját. A család viszont azt állította, hogy a rendőrök erőszakoskodtak velük már a falu gyógyszertára előtt is, ami aztán súlyosabb bántalmazásba csapott át a rendőrőrsön.

A Romani Criss egyesület közleményét ismertetve az Agerpres azt írja, a bíróság kifogásolta, hogy a rendőrök által kiállított jegyzőkönyvben nem szerepel, pontosan milyen tettel sértették meg a köznyugalmat a gyanúsítottak, miért tartották 24 órára őrizetben a házaspárt és miért hallgatták ki a 13 éves kislányt. A strasbourgi testület azt is sérelmezte, hogy a jegyzőkönyvben nem szerepelnek azok a sérülések, amelyek miatt a 24 órás őrizet lejárta után a pár férfi tagja három hónapig tartó ellátásra szorult: nem csak az nem szerepel, miként szerezte őket a férfi, de egyáltalán nem is tesz róla említést.

A bíróság ítélete megállapítja, Romániában a gyanúsítottak ki vannak téve a rendőri erőszaknak, túlkapásnak, miután őrizetbe veszik őket, illetve hogy a hatóságok mindent megtesznek a visszaélések eltussolása érdekében. Ezért Romániát fejenként 12.000 euró kártérítés kifizetésére ítélte mindhárom érintett felnőtt személy esetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: