2014-02-06 16:59:22• hírek • Szatmári regionális központról álmodik a Kolozsvári Műszaki Egyetem

Szatmári regionális központról álmodik a Kolozsvári Műszaki Egyetem

Szatmárnémetiben hozná létre regionális központját a Kolozsvári Műszaki Egyetem - jelentették ki csütörtökön Hortensiu Liviu Cucu és Catalin Popa rektorhelyettesek a Dorel Coica szatmárnémeti polgármester irodájában megtartott sajtótájékoztatón.

Cucu és Pop felhívták azonban a figyelmet, hogy itt nem a már évek óta működő kihelyezett tagozat bővítéséről lenne szó, hanem egy azzal párhuzamos műszaki-szakmai képzésről. Éppen ezért felvették a kapcsolatot a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökséggel, valamint elkezdték felmérni, hogy a szatmári cégeknek milyen képzettségű munkavállalókra lenne szükségük.

Popa kifejtette, hogy az utóbbi évtizedekben oly mértékű lett a technikai fejlődés, hogy ahhoz nehezen tud alkalmazkodni az oktatás. Éppen ezért ők regionális és szakterületi leosztásban működő szakképzést szeretnének megvalósítani, amelynek egyik központja Szatmárnémeti lehet. Azért Szatmárnémeti, mondta, mert itt tapasztalták a legnagyobb nyitottságot az önkormányzati vezetők részéről - holott kihelyezett tagozataik működnek Besztercén, Zilahon és Nagybányán is.

Coica emlékeztetett arra, hogy Németország bukaresti nagykövete, Werner Hans Lauck néhány héttel ezelőtti szatmári látogatása alkalmával kiemelte a duális (azaz az elméleti és a gyakorlati szakok markáns elkülönítésével működő) oktatás fontosságát. Simona Dersidan, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség aligazgatója az intézmény nyitottságáról biztosította a jelenlévőket képzések és továbbképzések terén. Kiemelte, hogy várják a cégek igényeit is.

A kérdésre, hogy mégis melyek lehetnek azok a területek, amelyekre Szatmár megyében szükség lehet és amelyekre az egyetem felkészítené a hallgatókat, Popa annyit mondott: az ipari elektronikára például szinte mindenütt nagy az igény, ám egyelőre korai szakterületekről beszélni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: