2014-07-15 15:38:28• hírek • Szatmár.ro

Szatmári régészeti leleteket állítanak ki Pekingben

A Szatmár Megyei Múzeum tulajdonában levő és a megye régészeti lelőhelyein talált több ezer éves leletek is a részét képezik annak a kiállításnak, amit a Román Nemzeti Múzeum Kínában és annak több nagyvárosában fog bemutatni.

Egy évvel ezelőtt Kína nyitott nagyszabású, az ország kultúrális értékeit és emlékeit bemutató kiállítást Bukarestben - még néhány híres agyagkatonát is hoztak. Erre válaszként idén Románia állít össze és visz az ázsiai országba egy színes kiállítást. Amiben - mint kiderült - a Szatmár Megyei Múzeum tulajdonát képező és megyénkben talált régészeti lelet is található.

"A fővárosi kollégák nemrég kértek fel minket, hogy néhány leletet készítsünk elő a szállításra. Pontos listát kaptunk a tárgyakról, amik bekerülnek az ország értékeit bemutató tárlatba, a napokban pedig el is szállítják őket. Annyit tudunk, hogy először Pekingben, majd több nagyvárosban lesz látható a kiállítás" - mondta el a Szatmár.ro-nak Gindele Róbert, a múzeum régészeti osztályának vezetője.

A kínai közönség láthatja majd a csanálosi vám területén feltárt temetőből előkerült kr. e. 3500-ból származó kőkori edényeket, fegyvereket és ékszereket. A kiállításban látható lesz néhány Piskolton előkerült lelet, Aranyosmegyesen felszínre került bronzkori tárgyak és egy meglehetősen ritkának számító lelet is: a nagykolcsi ásatások során előkerült vandál fibula is.

Gindelétől megtudtuk: nagy megtiszteltetés ez a Szatmár Megyei Múzeumnak, hogy a tulajdonában levő leletek bekerültek az ország értékeit messze földön bemutató tárlatba.

Több ezer éves leletek szerepelnek majd a Kínában bemutatott tárlatban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: