2015-06-30 11:31:44• hírek • refszatmar.eu

Szatmári reformátusok a Művészetek Palotájában

2015 június 27-én, Budapesten a Művészetek Palotájában rendezték meg a XIV.-dik „Református Énekek" koncertet, mely grandiózus záróeseménye a Budapesti Református Zenei Fesztiválnak.

Erre a koncertre meghívást kapott a Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusa és a Szatmári Református Lelkipásztor Kórus. A szervezők Kárpát-medence minden szegletéből hívtak egy-egy kórust, hogy végül közel 360 -vox humana- (emberi hang) zengjen együtt.

A felkészülést minden kórus az előre megküldött kották alapján már januárban megkezdte. A munka összeérlelése június 27-én 13 órától 18 óráig tartott a közös próbán. Profi módon megszervezett és beosztott program szerint történtek az előkészítő események. Egy világszínvonalú koncertszervezés kulisszatitkaiba tekinthettek bele a kórusok.

19 óra 30 perctől egy szünettel 22 óra 30 percig tartott a koncert. A műsor orgonakíséretes egyszólamú és többszólamú műveket, egyházi énekeket szólaltatott meg. A mintegy 1800 férőhelyes Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem Európa egyik legjobb koncertterme, és orgonája is a legnagyobbak közé tartozik. Félelmetesen szép, szívbemarkolóan felemelő érzés volt együtt énekelni az idegenbe szakított részek testvéreivel. Olyan híres karmesterek vezényeltek, mint Arany János, Berkesi Sándor, Török Ágnes, Hoppál Péter.

"Erre az estére az Istent dicsérő ősi énekek folytán a hangversenyterem templommá nemesült, a nézőtéren lévők gyülekezetté és az éneklők szolgálattevőkké. A koncert négy része egy-egy bibliai Ige köré épült föl. Köszönjük a Szatmári Református Egyházmegye, a Nagykárolyi Református Egyházmegye és a Szatmári Református Gimnázium anyagi támogatását, akik a kórusok utaztatását finanszírozták. A Kórusok Partiumot méltón képviselték", véli Higyed János tiszteletes.

A koncert végén minden kórusvezetőnek és kórusnak külön tapssal megköszönték a közreműködést. Higyed Gyöngyi, a szatmáriak karnagya méltán büszke lehetett, hogy két kórussal is hozzájárult az est sikeréhez. Böszörményi Gergely program- és koncertigazgató külön is megköszönte a szatmáriak színvonalas hozzájárulását.

Másnap a kórusok Érd-Központ Református templomának meghívására "Nemzedékről-nemzedékre" című témakoncertjüket adták elő. Hangszeres közreműködők: Balaskó Balázs -orgona és Higyed János Bence - trombita voltak. A hálás gyülekezet vastapssal és csillogó szemekkel jutalmazta az előadókat. Az esemény szeretetvendégséggel zárult.

"Bár testiekben elfáradva, de lelkiekben feledhetetlen élményekkel telítve érkezett haza a két kórus. Egy olyan csúcsesemény részesei lehettünk, mely röpke vakációs pihenés után újabb szolgálatra kötelez", jelentette ki Higyed János.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: