2014-11-17 12:19:08• hírek • Szatmár.ro

Szatmári programokat visznek Európa Ifjúsági Fővárosába

Kolozsvár 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa lesz. Az RMDSZ és a Communitas Alapítvány pályázatot hirdetett, hogy Erdély szinten közösen gondolkodjanak a fiatalok azon, hogy miként tudnák a saját megyéjüket, városaikat, kisebb-nagyobb közösségeiket megjeleníteni ebben az egy éven át tartó eseményözönben.

Szatmár megye a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesületen (SZAFKE) keresztül nyújtott be pályázatot erre az együttgondolkodásra, amely révén az összeverődött kis csapat egy egész hétvégét töltött együtt, de azóta is folyamatos a tervezés. Az alábbiak bontakoznak ki, hogy megfelelőképpen lehessen képviseltetni magunkat, a kultúránkat, s azt a büszkeséget, hogy Kolozsvár azért is fejlődhet és gazdagodhat, mert a többi erdélyi város emberi erőforrásának egy részével gazdagodik.

A terveik szerint egy teljes hétvégét töltene a csapat Kolozsváron, ahol többek között arra kérnék az ott élő szatmáriakat, hogy látogassanak el az általuk felépített helyszínre és helyezzék el az ott lévő hatalmas térképen a kolozsvári lakóhelyüknek megfelelő kis gombostűt. Egy színnel, ha csak egyetemistaként élnek ott, s egy másik színnel, ha már letelepedtek. Ezen a térképen a szervezők tervei szerint látszani fog, hogy mennyi szatmári él - természetesen messze lesz ez a valódi statisztikai adatoktól - Kolozsvárott.

Fiatal képző- és fotóművészek kiállításai lesznek megtekinthetőek a hétvégi standon, s ezekből a kiállított művekből készült képeslapokat ajándékoznak majd az oda látogatóknak. A legnagyobb terv azonban az, hogy a város néhány ikonikus épületét 2-3 méteres makett formájában elviszik Kolozsvárra, hogy azoknak, akiknek haza húz a szívük, legyen hol megpihenniük Kolozsvár egyik főterén egy kávét vagy egy teát elfogyasztva, s beszélgetve azokról az időkről, amikor még Szatmáron éltek vagy éppen azt tervezgetve, hogy milyen lesz, ha hazatérnek.

„Esténként szatmári fiatalok zenélnek majd, s az egész hangulatát belengi majd elképzeléseink szerint a multikulturalitás, amely a városunk jellemzője. Éppen ezért román és német nemzetiségű fiatalokkal együtt valósítjuk meg ezt" - magyarázta még Őri-Pákay Franciska

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: