2014-01-28 18:06:52• hírek • Szatmár.ro

Szatmári pedagógusokkal találkozott dr. Hoffmann Rózsa

Szatmárnémetiben járt Magyarország kormányának köznevelésért felelős államtitkára.

A magyarországi államtitkárt Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke és parlamenti képviselő, valamint Pataki Csaba, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke és szenátor fogadta házigazdaként. Hoffmann Rózsa a helyi magyar pedagógusokkal, oktatási intázmények vezetőivel tanácskozni érkezett Szatmárnémetibe.

Kereskényi Gábor rövid bevezetőjében kiemelte: öröm, hogy a magyar kormány nagy figyelmet szentel a Kárpát medencei magyar nyelvű oktatásnak, jó példa erre a nagykárolyi Kalazanczi Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum, amelynek kibővítési költségeinek egy részét a magyar kormány biztosította. Persze a segítség nem csak anyagi lehet - magyarázta Kereskényi - hiszen a többség részéről nagy nyomás nehezedik a magyar oktatási intézmények vezetőire.

"Bízom benne, hogy történelmünk ott tart: ha magyarnak születtünk és az az anyanyelvünk, az senkit nem zavar, magyar identitásunk senkit nem zavar. Identitásunkat pedig őrizni kell, legnagyobb kincsünket pedig – a magyar nyelvet – őrizni, megőrizni és továbbadni kell. Ezért fontosak a magyar iskolák. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy a világon bárhol élő magyarságnak segítsünk megtartani magyarságát" – mondta dr. Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár ezt követően a magyarországi oktatási rendszerről, az eddigi megvalósításokról beszélt, amelyekre elmondása szerint felfigyeltek a környező országok tanügyében dolgozók is. Beszélt a 2010-ben átvett tanügy helyzetéről, arról, hogy akkoriban a pedagógusi pálya nem volt vonzó, a tanár másodrangú szereplő volt az oktatásban. Ez azóta megváltozott, a magyarországi oktatók újra tiszteletnek és megbecsülésnek örvendenek, fizetésük pedig jelentősen emelkedett. A kormány ugyanis kiemelten fontosnak tartja az oktatást, nevelést és kiemelt feladatként kezeli annak ügyét. Fontos feladatnak tekintik a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatást is, emiatt számos ösztöndíjat indítottak el, amelyek a külhoni tehetséges magyarul tanuló diákoknak szóltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: