2015-10-06 10:21:10• hírek • Szatmár.ro

Szatmári nők a mellrák ellen

A Németi templom közösségi termében szervezett előadást a Szatmár Megyei RMDSZ Nőszervezete.

Hétfőn délután a Németi templom gyülekezeti termében tartotta "A te tested, a te EGÉSZséged!" címmel egészségügyi előadását a Szatmár Megyei RMDSZ Nőszervezete. Romániában évente 10 ezer nő esetében fordul elő mellrákos megbetegedés, emiatt  a nőszervezet arra buzdít minden nőt, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében. A mellrák elleni küzdelem szimbóluma a rózsaszín szalag, az érkezéskor mindenki kitűzte a ruhájára ezt.

Az előadást a szervezet elnöke, Major Melinda nyitotta, köszöntve a megye 12 pontjáról - az eddig megalakított 12 nőszervezetből - érkezőket, megköszönve azok munkáját, akik segítettek a szervezésben.

A folytatásban Dr. Andó Katalin, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház Imagisztikai Osztályának osztályvezetője tartott előadást a mellrák okairól, megelőzéséről, az önvizsgálatról és a mammográfiáról. Az is kiderült, hogy a mellrák nem csak a nőket veszélyezteti, s bár sokkal ritkább a férfiak esetében, sokkal agresszívebb is a betegség.

A mellrák kialakulásának pontos oka ismeretlen, vannak viszont kockázati tényezők, amelyek növelik a betegség kialakulásának esélyét. Az előrehaladott életkor, a korai - 12 év előtti - menstruáció, a kóros elhízás, a fogamzásgátló tabletta használata, az egészségtelen táplálkozás, a HPV fertőzés, a betegség előfordulása a családban mind-mind növelik a mellrák kialakulásának a kockázatát.

A legfontosabb emiatt a megelőzés: pontosabban, hogy minél előbb fel kell ismerni a daganatot, hiszen az annál könnyebben elpusztítható. Ezért fontos a havi önvizsgálat, a családorvossal való konzultáció és a mammográfiai vizsgálat.

Az előadást követően a résztvevők kérdésekkel fordultak az orvoshoz, aki készséggel válaszolt mindenkinek.

A mellrák volt a fő témája a nőszervezet által megrendezett egészségügyi előadásnak

A mellrák volt a fő témája a nőszervezet által megrendezett egészségügyi előadásnak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: