2014-09-02 17:30:15• hírek • Szatmár.ro

Szatmári művészek a felsőbányai festőtáborban

Szeptember elsején nyitja meg kapuit a Limpegye Nemzetközi Festőtábor Felsőbányán.

A művészeti esemény célja többek között felhívni a művészetpártolók és kedvelők figyelmét Felsőbánya művészeti múltjára, a híres Nagybányai Festőiskola alkotói által kedvelt különleges helyre. Különösen a szatmári csoportként emlegetett festőművészek hagytak mély és fontos nyomokat a Felsőbányán történtekről az 1920-as években. Litteczki Endre és Popp Aurel mellett sok más festőművész is volt, akik szívesen festettek itt és külön társaságként állítottak ki.

"Ma is Felsőbányát festő lelkes visszatérő művészeknek tartjuk azokat, akiket Szatmár megyéből a táborba invitáltunk. Ez a kezdeményezés új teret kínál és hagyományt szeretne teremteni egy jövőben kialakuló művészeti központnak, valamint megteremti annak lehetőségét, hogy állandó tárlaton mutassa be az itt készült alkotásokat" - mondta el a Szatmár.ro-nak Hitter Ferenc, a tábor egyik szervezője.

A tábor létrejöttét segítő Limpegye Alapítvány vezetői, I. D. Pop és Hitter Ferenc, a helyi polgármesteri hivatallal kötött partnerkapcsolati egyezség értelmében igyekezni fognak a létrehozott alkotások minél szélesebb körű ismertetéséhez.

A jelen táborban alkot mások mellett Dudás Gyula, Bitay Zoltán, Suciu Nicolae, Tent Aurel, Kovács Emil Lajos, Győri Sánta Kinga, Talpos Elizabeth és Kovács Bertalan grafikus- és festőművészek. A táborozás után Felsőbányán lesznek bemutatva az alkotások, majd vándorkiállításokon láthatják azokat más helységekben is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: