2009-03-16 20:47:17• hírek • Parajdi Andrea

Szatmári kutya a Schweppes reklámban

Egy szatmárnémeti francia bulldog szerepel a legújabb Schweppes reklámban, amelyet Európa több országában is bemutatnak majd. Gizmo, a sztárkutya lenyűgözte a nemzetközi stábot, hiszen kiképzői segítségével könnyedén vette a humoros reklám forgatási jeleneteit. Gizmo sikereiről Tóth Eduárd és Szabó Zoltán mester-kutyakiképzők számoltak be a Szatmár.ro-nak.

Tóth Eduárd és Szabó Zoltán okleveles mester-kutyakiképzők az Alpha K-9 Kutyakiképző Iskolában, amely számos romániai kiképző iskolával áll kapcsolatban. Éppen egy ilyen együttműködés teremtett lehetőséget arra, hogy Gizmo, a Szatmárnémetiben élő francia bulldog, Bukarestben részt vehessen március elején, egy készülőben lévő reklám előválogatásán.

Tóth Eduárd, aki nem csupán kiképzője, hanem gazdija is a kis Gizmonak a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy a Schweppes üdítőital reklámjához kizárólag francia bulldogot kerestek, mivel ez az a kutyafajta, amelynek az arckifejezése általában unottnak tűnik, de amúgy nagyon temperamentumos. -A francia bulldogokról azt is tudni kell, hogy mivel elég temperamentumosak, elég nehéz kiképezni őket. A nemzetközi stábnak mindenképpen komoly feladat volt egy parancsszóra megfelelően hallgató kutya megtalálása. Gizmo már az előválogatás kezdetén elnyerte az ügynökség tetszését - tette hozzá Szabó Zoltán, kiképző.

Gizmo 2002. július 5-én született, azóta folyamatosan foglalkoznak vele a kiképzői, nem csoda tehát, hogy szinte nem is lehet olyan feladatra utasítani, amelyet nem teljesítene azonnal. Ha feküdni kell, fekszik, ha ugatni kell, ugat, ha figyelni kell, figyel, ha pedig pacsit kell adni, kecsesen emeli fel elülső lábait.

Gizmo születéséről Szabó Zoltán tájékoztatta lapunkat, hiszen ő már akkor is a kutyus mellett volt. Gizmo anyja, Románia legsikeresebb francia bulldogja Berta Von Habox, apja pedig Kuki, egy szatmári tenyésztő fajtatiszta kutyája, így már genetikailag kódolt volt Gizmo tehetsége. Kilenc testvérrel együtt jött a világra, azonban már az első hónapokban látni lehetett, hogy ő a legmozgékonyabb és legérdeklődőbb mindközül. Mivel fekete szőrét nyaka fölött egy fehér folt ékesítette, Bocinak kezdték nevezni a gondozói. Azután kapta meg a valóban hozzáillő Gizmo nevet, miután Tóth Eduárd lett a gazdája.

Első sikere már 2003-ban megmutatkozott, amikor a terápiás kutyák kiképzésében nagy tapasztalattal rendelkező, magyarországi Kutyával az Emberért Alapítvány Romániai terápiás kutyákat vizsgáztatott. Az Alapítvány szakemberei felfigyeltek Gizmora, aki már akkor komoly társadalmi szocializálódást tanúsított. Ezt követően Gizmo számos terápiás foglalkozáson vett részt, ahol többek között szellemi fogyatékos, autista vagy mozgássérült gyerekek gyógyulását segítette elő.

Gizmo 2007 májusában ismét büszkeséggel töltötte el kiképzői szívét, amikor az Országos Engedelmes Vizsgán - amely a kutyák alkalmasságát méri fel a társadalomba való beilleszkedés terén - megszerezte a dobogó legfelső fokát. S azt is meg kell említenünk, hogy kedvenc francia bulldogunk az elérhető 60 pontból 59-et magáénak tudhatott.

Tóth Eduárd Gizmo gazdája évek óta foglalkozik kutyája kiképzésével.

A komoly sikereket egy nehezebb időszak követte, 2007 júliusában ugyanis Gizmonak komoly porckorongkopással kellett szembenéznie. A betegség leküzdésében a Dobi család segítette a kis állatot, mivel Gizmo 2003 óta őnáluk lakik. Nyíregyházán végezték el a szükséges műtéti beavatkozást, majd egy hosszabb lábadozási időszak vette kezdetét. „Még most sem épült fel teljesen, ezért látni lehet, hogy néha furcsán tartja a hátsó lábait" -mondják a kiképzői. Ezt az apró esztétikai elváltozást azonban nem kifogásolták a Schweppes reklám készítői, hiszen azonnal Gizmonak adták a „főszerepet", amely egy újabb sikeres állomás a hét éves állat életében.

Szabó Zoltán és Tóth Eduárd szívesen emlékeznek vissza a március eleji forgatásra, amely nemcsak számukra, hanem Gizmo számára is komoly kihívást jelentett.- A reflektorfények miatt iszonyatosan meleg volt a stúdióban, ezért Gizmot folyamatosan vizes törölközővel borogattuk, hogy elviselje a hőséget. A német rendező és a stáb többi tagjai is rendkívül elégedettek voltak Gizmo teljesítményével, mondhatni könnyű volt vele együtt dolgozni. Arról sajnos nincsenek információink, hogy a reklám mikor lesz látható a tévében - meséli Szabó Zoltán, aki abba is beavat, hogy ismét megkapták egy reklám forgatókönyvét, amelyhez egy nagyobb fajta kutyára lenne szükség, és amelyet csupán a tengerentúli országokban akarnak majd bemutatni.

Az még kérdéses, hogy „sztár" lesz-e az Alpha K-9 Kutyakiképző Iskola egy újabb tehetséges kutyája, azonban az már biztos, hogy a humoros reklámjelenetben a szájában bilincset és ostort hordozó Gizmo, Európa-szerte nagy sikerre számíthat.

Gizmo a forgatás alatt is figyelt minden utasításra.

A forgatási szünetekben hidegvizes törölközőkkel borogatták Gizmot.

A reklámfilm német rendezője is megkedvelte Gizmot.

Gizmo annyira kimerült a forgatástól, hogy utánna két napon át csak aludt.

Gizmo szerkesztőségünkben is figyelmesen hallgatta kiképzőivel készített interjúnkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: