2016-10-11 13:45:00• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmári középpályás lehet a meglepetés a világ végén

Történelme során először lép pályára Románia Kazahsztán ellen, a FIFA világranglistájának 83. helyén álló szovjet utódállam csapata ellen pedig méltán számíthat arra, hogy megszerzi második győzelmét a selejtezősorozatban. Könnyű dolga azonban nem lesz, az biztos.

Nem mintha Kazahsztán komoly játékerőt képviselne. Szombaton 5-0-ra kapott ki Montenegróban, előtte pedig 0-2-ről 2-2-re mentette a meccset Lengyelország ellen. Hazai pályán. És ez nagyon fontos tényező, hisz Asztanában senkinek nincs könnyű dolga. Elsősorban a műfüves pálya miatt, amelyen gyorsabban halad a labda, nehezebb megtartani az egyensúlyt és nem túlságosan ajánlatos sokat becsúszni. A kazahok nyilván hozzá vannak szokva a felülethez, ehhez alkalmazzák sok futásos játékukat, amelyben keresik a test test elleni küzdelmet, az ütközéseket. Agresszív játékuk sokszor a határokat feszegeti...

Az sem könnyíti meg a román csapat dolgát, hogy Asztanában várhatóan fagypont körüli lesz a hőmérséklet a meccs időpontjában. Szemben a 28 fokkal, amit Jerevánban, az előző meccs helyszínén mértek.

Ami magát a kazah válogatottat illeti, a keret valamennyi tagja a hazai bajnokságban játszik. Amelynek erősségéről sok mindent elmond, hogy az Asztana a tavaly a Bajnokok Ligája történelmének első kazah csapataként bejutott a csoportkörbe, idén pedig az Európa Liga csoportkörében szerepel. Sok a légiós és nagyok a fizetések - akár az egymillió eurót is elérhetik évente!

Érdemes megemlíteni, hogy a kazah szövetség az utóbbi időben inspirálódott a török, albán, horvát, szerb.... szövetségektől és „nyomozni kezdtek" elsősorban az egykori német deportáltak Németországban élő és játszó leszármazottai után. Így lépett pályára 12-szer a kazah válogatottban például Heinrich Schmidtgal (ex-Greuther Fürth, Düsseldorf, Bochum) és 11-szer Konstantin Engel (ex-Ingolstadt).

Románia 4280 kilométert utazhat majd Bukarestig a meccs után, méltán érezheti úgy magát, hogy a világ végén kell játszania. Földrajzi, kulturális okokkal nehéz megmagyarázni, 2002-ben mikét „igazolhatott át" az ázsiai szövetségből az európaiban Kazahsztán. A román keretben azonban van egy játékos, aki meg lehet szokva azzal, hogy a „világ végén" játszik: Eric Bicfalvi Kína után jelenleg a szibériai Tomszkban keresi kenyerét. Talán ezzel, valamint erős fizikumával magyarázható, hogy Christoph Daum úgy tervezi: a kezdőcsapatba nevezi a nagykárolyi középpályást. De ha tanult a Montenegró elleni meccsből, amikor Bicfalvi szintén kezdő volt, akkor biztosan nem a középpályája szélére tolják ki a 28 éves középpályást, hanem középen kaphat szerepet.

Az Örményország elleni szombati 5-0-ás győzelmet aratott csapaton várhatóan több helyen is változtathat Daum. A jereváni találkozó statisztikai érdekessége, hogy legutóbb 1997-ben fordult elő, hogy egy meccsen öt különböző román játékos betaláljon az ellenfél kapujába.

Az E csoport keddi programja:

Kazahsztán - Románia 19. TVR1
Dánia - Montenegró 21.45
Lengyelország - Örményország 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: