2018-05-09 09:00:27• hírek • Bede Emőke

Szatmári költők versei visszhangoztak a színházban

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ az Északi Színházzal és a Cronograf Körrel együttműködve már tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Recitatio néven ismert szavalóversenyt, melyre a megye középiskolásai csak szatmári költők verseivel nevezhettek be.

A szavalóverseny több tucat középiskolást hozott össze, ki egyéniben, ki egy csapat tagjaként indult, a cél azonban közös: felhívni a figyelmet városunk és megyénk költőire, kikről sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni.  Az egyéniben versenyzők egyetlen verssel vagy verskollázzsal indulhattak, az előadás pedig nem léphette túl az 5 percnyi hosszúságot. A csapatok azonban akár több költő műveit is felhasználhatták a produkció összeállításakor, melynek hossza nem léphette túl a 10 percet.
 

A megmérettetésre idén is szép számban jelentkeztek a város és a megye diákjai, a nézőtér mellett több páholyt is megtöltöttek a jelenlevők. Nem hiányozhattak a versenyzők közül a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a Református Gimnázium diákjai sem, de képviseltették magukat  a Gheorghe Dragos Közgazdasági Iskolaközpont, az Aurel Popp Művészeti Líceum, az Eliza Zamfirescu Technológiai Kollégium, a Doamna Stanca Főgimnázium, a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola és a Nagytarnai Technológiai Líceum tanulói is.
 

A hivatalos megnyitó után 39 egyéni és csapatos produkciót hallgatott meg az öttagú zsűri. A Recitatio idei nagydíját Scheitli Krisztina, a Hám János XI. B osztályos diáklánya kapta, aki Szilágyi Domokos Kényszerleszállás című költeményét adta el.
 

Első díjasok: Iancu Ioan, a Gheorghe Dragos 12. Osztályos diákja, illetve Grebur Krisztina, ki a Kölcsey 11. E osztályába jár. Második díjban részesült: Stefanics Lavinia, a Doamna Stanca 9. B osztályos diákja, Moroz Hannelore, aki pedig a Hám János 11. C-be jár. Harmadik helyért való elismerésben részesült Ursan Marcel, a nagykárolyi Vasile Lucaciu nyolcadikos tanulója, Dumitre Petruța, aki a Doamna Stanca 9. B osztályába jár, illetve Dulf Lăcrămioara, aki pedig a Zamfirescu 12. osztályába jár. A csapatok között a Gheorge Dragos Közgazdasági Iskolaközpont versenyzői diadalmaskodtak, a dobogó második fokára pedig az Aurel Popp csapata állhatott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: