2012-03-10 14:40:22• hírek • Póti Orsolya

Szatmári költők olvastak fel a Vécsey-házban

A Vécsey-házban nyílt irodalmi kávéház immár a harmadik találkozónak adott otthont március 9-én. A irodalomkevdelők ezúttal szatmári kortárs költők verseit hallgathatták, és a posztmodern irodalomról is társalogtak.

Kereskényi Sándor irodalomtörténész, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársának kezdeményezésére irodalmi kávéház nyílt február közepén a Vécsey-házban. Az épület földszinti kiállítóterme ettől kezdve olyan találkozóknak ad otthont, melyek keretében költők, írók, irodalmárok mutathatják be alkotásaikat, vagy éppen vitázhatnak egy-egy érdekes témáról.

Március 9-én, pénteken 17 órától szatmári kortárs költők műveiből kaptak ízelítőt az egybegyűltek. A versfelolvasást Kereskényi megnyitóbeszéde előzte meg, melyben az irodalom posztmodern jelenségeit tárgyalta, és olyan nagy gondolkodóktól idézett, mint Michel Foucaolt, vagy Umberto Eco.

A posztmodernség a mintegy másfél évszázada fennálló modern kultúra napjainkban is tartó legutolsó periódusa. Az irodalom posztmodern jelenségei az intertextualitás, a szövegtípusok vegyítése, a nézőpontok és hangnemek váltogatása. A hangnem és a beszédmód személyes lesz, a regionális sajátosságok és színezetek egyre inkább a látótérben kerülnek. A posztmodern nyelvszemlélet kérdőjele miatt az irodalmi szöveg jelentése meghatározhatatlannak látszik, az újraolvasások és újraértelmezések a mű relativizmusát csaknem végtelenné növelik.

A találkozó keretében többek között Felician Pop költő olvasta fel saját verseit, de László Róbert költeményei is elhangzottak. A következő találkozóra március 13-án, kedden 17 órától kerül sor, melynek témája a nők közéleti szerepvállalása lesz.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: