2019-04-13 09:44:15• hírek • Bede Emőke

Szatmári iskolaigazgatókkal találkozott a tanügyminiszter

Péntek délután Szatmárnémetibe érkezett a román tanügyminisztérium vezetője, Ecaterina Andornescu, hogy találkozzon a Szatmár megyei tanintézmények és a tanfelügyelőség vezetéivel.

„Azért jöttem, hogy a pedagógusokkal, az iskolaigazgatókkal, a tanfelügyelőség képviselőivel is megvitassuk azt a dokumentumot, melyet néhány hete tettünk nyilvánossá és melyet hamarosan közvitára is bocsátunk annak érdekében, hogy újabb gondolatokkal egészítsük ki, ezzel alapozva meg a oktatás jövőjét” –mondta el a sajtó képviselőinek a szaktárca vezetője. A tervezett módosításokkal kapcsolatban Andronescu elárulta, az új oktatási törvény külön-külön fogja szabályozni az egyetem előtti és az egyetemi oktatást, illetve a didaktikai személyzet státuszát. Hozzátette: az új törvény öt alapértékre támaszkodik majd, melyek a következők: bizalom, méltányosság, szolidaritás, hatékonyság és autonómia.


 


A találkozó nem lett volna teljes anélkül, ha Varga Andreea tizenkettedik osztályos diák fel nem teszi sokakat foglalkoztató kérdéseit a tanügyminiszternek. A lány nemrégiben ugyanis azzal került be az országos médiába, hogy a próbaérettségin közel hatoldalnyi terjedelemben fejtette ki a jelenlegi oktatási rendszer legnagyobb hibáit. Andreea ez alkalommal is határozott kérdéseket szegezett Andronescunak, melyek főként az diákok leterheltségét, az oktatás jegyközpontúságát, illetve az iskolák fejlesztésének elmaradását kérték számon. 


A szaktárca vezetője azt elismerte, hogy a diákok valóban le vannak terhelve, és hogy változtatni kell az iskolai programon, viszont - mint mondta - ezt nem lehet megoldani tanév közben. A diáklány azon kérdését pedig, hogy miért erőltetik egyes iskolák digitális táblákkal való felszerelését, mikor jelen pillanatban is vannak olyan települések, ahol még benti mosdó sincs, Andronescu nem akarta részletesebben kommentálni. Azt viszont kifejtette, hogy az idei büdzsé egy részét az Andreea által felvetett probléma megoldására, azaz az iskolák mosdóval való ellátására fogják fordítani egy országos program keretében. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: