2013-01-31 15:44:57• hírek • Kocsis Zoltán

Tűzoltók a varjak ellen, avagy nem is olyan könnyű lemosni a fészket

Előbb egy tűzoltó autó, majd egy órával később az Electrica egyik járműve hajtott át csütörtök reggel a Kossuth kert hátsó bejáratán. Az esetleges pánik elkerülése végett gyorsan le kell szögeznünk: sem tűzvész, sem áramkimaradás nem volt. Viszont annál több varjúfészek!

A fekete tollú szárnyasok, amelyeknek károgása komoly hangzavart tud okozni, már évek óta komoly gondot okoz a Kossuth-kert látogatóinak: ürülékük ellepi a padokat, szerencsétlenebb esetben pedig a kabátok sem ússzák meg. Éppen ezért Butka Gergely városi tanácsos ötletére és az RMDSZ frakció kezdeményezésére a polgármesteri hivatal hadat üzent a varjaknak. Egy, a varjak károgását utánzó, amerikai gyártmányú berendezéssel próbálják meg elriasztani őket. Első lépésként azonban csütörtökön megpróbálták leszedni a jelenleg Dél-Kelet Európában telelő madarak fészkeit. Pontosabban lelőni. Vízágyúval.

Ám amint az lenni szokott, az első csata nem volt éppen zökkenő- és problémamentes. Noha Butka jelezte, hogy egy olyan tűzoltó autóra lenne szükség, amellyel magasba lehet emelkedni, a kiküldött autón nem volt emelődaru. A földről és az autó tetejéről kilőtt vízsugár pedig nem volt olyan erős, hogy le tudja sodorni a magasban lévő fészkeket.

A Butka Gergellyel a munkálatokat a hóban taposva felügyelő Radu Roca alpolgármester rendelkezésére befutott az Electrica egyik autója. Tűzoltó és a gépet ismerő villanyszerelő beszálltak a kosárba, ám az Altius-14 sem bizonyult elég magasnak. És a vízsugár is veszített erejéből.

Ennek ellenére öt órai munka után sikerült a legtöbb fészket „lelőni" a helyéről. A magasabban lévők eltakarítására a polgármesteri hivatal megpróbál beszerezni egy darut, mondta Butka. A városi tanácsos leszögezte továbbá, hogy csak azokat a fészkeket szedik le, amelyek a járdák, sétányok és a játszótér fölött illetve közvetlen közelében van. A Kossuth-kertben ugyanis vörös vércsék is fészkelnek. Méghozzá más madarak fészkében, mert nem képesek sajátot építeni - azaz fészekparaziták.

A fészektelenítési akció tehát a következő napokban folytatódni fog a Kossuth-kertben. Szombaton pedig az István-téren a sor. Butka fel is hívta a figyelmet és arra kéri a lakosságot, amennyiben tehetik, szombat délelőtt (február 2-án) ne parkolnak a régi kórház előtti téren, különben könnyen találhatnak egy-két varjúfészket autóikon.

Mindezzel természetesen még nem ér véget a varjak elleni hadjárat. Hamarosan mindkét parkba felszerelik az amerikai Bird Gard típusú riasztókat. Ez a napelemmel működő berendezés a veszélyt jelző varjak károgását utánozza, amelynek a hallatán - a szakemberek tapasztalatai szerint - a madaraknak elmegy a kedvük a letelepedéstől. A szakemberek kiemelték azonban, hogy csakis a varjak „értik" ezeket a jelzéseket, így a többi madarat, köztük a védett vörös vércsét és füles baglyot nem zavarja.

varjufeszek from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: