2009-11-10 15:32:14• hírek • Gozner Gertrud

Hozzánk is megérkezett a H1N1

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság kedd délben sajtótájékoztató keretén belül jelentette be, hogy Szatmár megyében is felütötte fejét a sertésinfluenza vírusa. A beteg egy 30-40 év közötti férfi, aki teherautó sofőrként dolgozik és múlt héten tért haza Olaszországból.

A fertőzött személy november harmadikán lépett be az országba, azonban először Temesvárra ment lerakni a szállítmányát. Ekkor már jelentkeztek nála az influenza tünetei, ezért egy temesvári kórházhoz fordult, ahol mintát vettek tőle. Az orr- és torokváladékot elküldték a bukaresti Cantacuzino Intézetbe, ahonnan a hétfői nap folyamán megérkezett a válasz, miszerint a pácienst az A típusú H1N1 vírus fertőzte meg.

A férfit saját felelősségére hazaengedték a temesvári kórházból, most Szatmár megyei otthonában lábadozik - tudtuk meg dr. Dorel Coica-tól a közegészségügyi hivatal igazgatójától. Kedd délelőtt folyamán a hivatal munkatársai meglátogatták otthonában a férfit, egyúttal megvizsgálták a családját is, akiknél egyelőre nem jelentkeztek influenzás tünetek. A biztonság kedvéért azonban megtiltották, hogy a gyermekek iskolába menjenek.

A beteg jó állapotban van, nincs láza, egyedül a köhögés utal betegségere - nyilatkozta dr. Lidia Tamas járványügyi szakember. Valószínűleg erős a páciens immunrendszere, ezért nem gyűrte le a betegség - tette hozzá. A férfi nem tudott számon róla, hol kapta el a vírust. Coica doktor szerint ez bárhol megtörténhetett, ahol a férfi csak egy rövid időre is megállt kávézni.

Értesítettük a beteg családi orvosát is, és ha rosszabbodna az állapota, azonnal beutaljuk a fertőző osztályra, ahol két kórterem van elkülönítve a sertésinfluenzás eseteknek - magyarázta Tamas. A férfit nem kezelték semmiféle speciális antivirális szerekkel, a szervezet saját maga gyűrte le a betegséget - tette hozzá a szakember.



A Közegészségügyi Igazgatóság vezetői szerint nincs ok a pánikra


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: