2011-10-05 16:34:37• hírek • Póti Orsolya

Szatmári divattervező a New York-i Divathéten

Pop Zita a Mercedes Benz Buffalo New York-i Fashion Weeken
Pop Zita a Mercedes Benz Buffalo New York-i Fashion Weeken

Népies motívumok, kortárs divat és futurizmus. Ezzel a három ellentmondással jellemezhető Pop Zita, szatmári divattervező egyik legsikeresebb kollekciója, amely bejárja lassan az egész világot. A művésznő szabadidejében a népies motívumokat kutatja a kortárs divatban, úgy, hogy közben az általa tervezett kollekciók saját ízlésvilágát, egyfajta lazaságot, szabadságot, ugyanakkor eleganciát tükrözzenek. Hivatásáról, bemutatóiról és további terveiről mesélt a Szatmár.ro-nak a fiatal divattervező.

Szatmár.ro: Már gyerekkorban jelentkezik-e a divat iránti lelkesedésed, azaz veled született dolog-e a divattervezés, vagy más esemény határozza meg?

Pop Zita: A textíliák, az anyagok használata már gyerekkoromban is vonzott, ezért is végeztem el az „Aurel Papp" Képzőművészeti Líceumot, majd ezek után egyértelmű volt a kolozsvári egyetem textil- és képzőművészeti szakának az elvégzése, onnan pedig tovább sodródtam az árral. Miközben Kolozsváron belsőtervezőként dolgoztam elvégeztem a textilszak mesteri fokozatát, és jelenleg a doktori vizsgára készülök.

Mióta jelennek meg saját kollekcióid?

Lassan nyolc éve vagyok a divattervezői szakmában, és ezt főként a 2003-as Callatis Fesztiválnak, valamint a Mangalia Fashion Week-nek köszönhetem, ahol először mutatták be munkáimat. Rövid szünet után ismét elkezdtem alkotni, ugyanis a doktori munkám témája is megköveteli ezt. Jelenleg egy szatmári neves divatcégnél dolgozom művészeti igazgatóként, de mindemellett főként azt kutatom, hogy a népművészet hogyan tükröződik a kortárs divatban, és erre a témára több kollekciót is készítettem, melyet sikerült már külföldön is bemutatnom.

Mi szükséges ahhoz, hogy eljuss egy külföldi divatbemutatóra?

Egy álmom valósult meg akkor, amikor kétszer is meghívtak a mexikói biennáléra, a torontói fashion week-re, és idén először a Mercedes Benz Buffalo New York-i Fashion Weekre. Azonban nem könnyű mindig eleget tenni ezeknek a meghívásoknak, hiszen fontos az anyagi háttér, és persze mindenekelőtt az, hogy elfogadják a kollekciómat. A bemutatók mögött sok munka van, de sok a segítség is, amelyet ezúton is megköszönök a szatmári kollégáknak.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a New York-i divathéten?

Mint minden bemutatón, itt is rengeteg tapasztalattal gazdagodtam és egyre inkább tudatosul bennem az, hogy egy még sikeresebb kollekció elkészítésére is képes vagyok. A New York-i bemutató során egy teljesen más világ tárult elém, hihetetlen környezet, segítőkész szakemberek vettek körül, és a profi szervezésről külön lehetne mesélni, szóval egy igazi élmény volt... Ha kapnék egy újabb meghívást nem gondolkodnék sokat azon, hogy elmenjek-e, vagy sem, biztos ismét részt vennék egy újabb bemutatón, sőt ausztriai és magyarországi divatheteken is szívesen bemutatnám munkáimat.

Beszélj kicsit bővebben a legújabb kollekciódról, és arról, hogy mit tervezel a közeljövőben.

Az általam tervezett darabok nem tipikus casual, utcai viseletek. Szabad szellemű, egyedi stílusra törekvő embereknek lettek készítve - itthon még nem, de nyugatabbra minden bizonnyal viselnék. Szeretem a kényelemes szabásmintákat, és fontos, hogy az ember jól erezze magát az egyszerűnek tűnő, mégis jól kidolgozott ruhákban. A New York-i bemutató közönsége az általam szemléltetett népművészeti motívumokat láthatta a kortárs, olykor futurisztikus vonalú darabokon.

Egy új kollekció ötlete is már megfogant bennem: mostanában a rézveretes tarsolyok inspirálnak leginkább - erre terveznék egy különleges ruhakollekciót. A munka, az új kollekció és a bemutatók mellett, a napokban tervezzük a szatmári designerek estjét, amelyre minden bizonnyal decemberben kerül sor. Szerintem eljött az ideje egy ilyen rendezvény megszervezésének, hiszen lehetőség nyílik arra, hogy azok a szatmáriak, akik már profi szinten űzik ezt a szakmát bemutassák kollekcióikat és megismerjék a többi szakmabelit. Úgy gondolom, ezzel is emelnénk a szatmári divattervezés színvonalát.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: