2014-11-25 15:23:35• hírek • Szatmár.ro

Szatmári diákok Szicíliában

November 17-22. között a Balcescu-Petőfi Általános Iskola küldöttsége részt vett a 6. Comenius projekt-találkozón, amelynek az "Instituto Comprensivo Agatino Malerba" adott otthont.

A „Pillanatképek a múltból és jelenből" című projekt olaszországi találkozóján tíz ország képviselői vettek részt.

A program igen eseménydús volt. Az első napon az iskolát látogatták meg, megismerkedtek az oktatási rendszerrel, majd a diákok és tanárok által bemutatott kulturális műsort is figyelemmel követték. Az iskolában felnőttoktatás is műkodik - pincér és szakácsképzés zajlik -, ezért a délutáni programban főzőtanfolyam is szerepelt, pizzát és arancinit keszítettek a küldöttségek, a finomságokat pedig vacsorára el is fogyasztották.

Másnap a résztvevők megnézték az Orsino várat és a Bellini Múzeumot, a Bellini kertet, a Benedettini kolostort és üdvözölte az egybegyűlteket Cataniai város polgármestere is.

Egy emlékezetes esemény volt az út az Etnára, a résztvevők pedig meghallgathattak egy előadást a vulkánokról. Láthatták a legutóbbi vulkánkitörés nyomait is, a fekete kövezetet és egy félig betemetett házat is. Az elmúlt hét esőzései miatt az Etnára veszélyes lett volna felmenni, ezért a kicsit könnyebben megközelíthető Szilveszter krátert csodálták meg.

A következő napon Szirakúzában jártak, ahol a legenda szerint Arkhimédesz sírja található. Ellátogattak az "Oasi del Papiro" parkba, ahol testközelből láthatták Európa egyetlen papirusz-ültetvényét. A helyiek természetesen bemutatták, hogyan kell papírusz-lapot készíteni.



Az utolsó napon az iskolai tevékenységek következtek, PowerPoint bemutatók a "közlekedés" témakörben, majd a tanárokat három csoportra osztották. Az első csoport a szicíliai régió jellegzetes hangszerét, csörgőt készített. A tarantella zenei ritmusait tanították meg a második csoportnak, a harmadik csoport pedig tánclépéseket tanult. A három csapat együtt egy néhány perces előadást mutatott be - ezzel lepték meg a házigazdákat. Ebéd után meglátogatták a Aci Trezza és az Aci Castle-t, ahol a tárlatvezető a szatmáriak nagy meglepetésére egy Ady-kötetet is bemutatott, amelyben magyar nyelvű versek és azok olasz fordításai voltak.

A román delegációt Laczka Katalin (projekt-koordinátor), Alina Muresan (tanítónő), valamint Danut Bogdan és Dragos Patric hetedik osztályos diákok alkották.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: