2013-04-22 14:36:29• hírek • Kocsis Zoltán

Utolsó szakaszához ért az „Élet a környezetnek, élet az embernek” vetélkedő

a föld napján megtartott sajtótájékoztatón Békéssy Erzsébet felhívta az önkormányzatok figyelmét a parlagfű irtásának fontosságára. Az ügynökség akciójában a minden egyes településen lekaszált parlagfüvet a szamosdobi szeméttározó komposztáló részlegére szállítják.

Immár az utolsó szakaszához közeledik a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által hagyományosan megrendezett környezetvédelmi vetélkedő, az „Élet a környezetnek, élet az embernek". Az erre való felkészülés útmutatóiról hétfőn, a Kossuth-kertben található Zöld Házban tartottak sajtótájékoztatót.

A megyei szakasz lezárása után a 36 Szatmár megyei tanintézmény közül hat jutott be a június 5-én esedékes nemzetközi döntőbe. Az általános iskolák kategóriájában a turci Anghel Saligny, az apai valamint a szatmárnémeti Vasile Lucaciu és 10-es Számú Általános Iskola, a líceumok között pedig az avasfelsőfalui Elméleti Líceum, a Mihai Eminescu, a Doamna Stanca és a Ioan Slavici Főgimnázium veheti fel a versenyt Szabolcs-Szatmár-Berege négy-négy általános és középiskolájával. Mindkét kategória három-három legjobb csapata részt vehet egy koppenhágai kiránduláson.

Békéssy Erzsébet, a  Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója elmondta, június elsejéig minden csapatnak el kell készítenie egy akciótervet, amelynek célja a parlagfű elleni küzdelem fontosságának tudatosítása. A Nyíregyházán megrendezendő döntőre pedig egy ötperces power-pointos bemutatót is készíteniük kell a gyereknek a témában.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy nem csak a döntős csapatok tagjai juthatnak el a dán fővárosba, hanem az a csapat is, amely a határidőig a legtöbb hulladékot (papír, PET) gyűjt össze.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség 2006 óta szervezi meg az „Élet a környezetért, élet az emberért" elnevezésű versenyt, amelynek évről évre más-más a témája. Idén a szelektív hulladékgyűjtés és a parlagfű irtása volt a központi téma. Az Ügynökség két partnere, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Kutatóintézet képezte ki a pedagógusokat, majd azok a diákokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: