2009-11-24 18:44:32• hírek • Ferenczi Noémi

Szatmári diák Brüsszelben

Romániai diákok is részt vettek több mint 30 ország képviselőivel közösen Brüsszelben az európai diák-ernyőszervezet OBESSU nemzetközi konferenciáján november 16. és 18. között.

Az OBESSU (Organizing Bureau of European Schools Student Union) Európa legnagyobb diákokat tömörítő szervezete. Az Európai Tanács alárendeltségébe tartozik, oktatásilag az Unió egyik legbefolyásosabb szerveként tevékenykedik. Az OBESSU részt vesz az EU-ban végbemenő oktatási reformok előkészítésében, ezért ugyanúgy mint az Európai Parlamentnek, Brüsszelben van a székhelye.

Romániát négy diák képviselte, köztük Igaz Máté, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) képviselője, a Szatmár Magyar Diáktanács elnöke. Rajta kívül egy kolozsvári, egy nagyváradi, egy szilágysági és egy bukaresti diák vett részt a konferencián.

A rendezvény keretében november 17-én, a nemzetközi diáknapon megemlékezésre kerül sor a parlament kertjében.

„Ez volt a konferencia egyik legfontosabb momentuma. Ezen kívül olyan emberekkel találkozhattunk akik pályájukat a helyi diáktanácsban kezdték aztán országos majd OBESSU képviselők lettek, később pedig parlamenti vagy EU parlamenti képviselők. A második napon a parlamentben és a parlament könyvtárában látogattunk el, ahol az Európai Parlament alelnökével, oktatási biztosával, az UNESCO oktatási biztosával találkozhattunk, majd a különböző országok diákszervezetei bemutatták tevékenységeiket. Folyamatosan lobbizunk azért, hogy mi is teljes jogú tagjai legyünk az OBESSU-nak"- számolt be Igaz Máté.

Az OBESSU következő rendezvényein munkatanfolyamok, megbeszélések kerülnek megrendezésre.




 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: